Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Verouk ali kateheza?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 26. 09. 2023 / 09:40
Oznake: Mladi, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2023 / 09:58
Verouk ali kateheza?
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Verouk ali kateheza?

Prve ure so že stekle, a vseeno še lahko rečemo, da ob začetku veroučnega leta številko posvečamo katehistinjam, katehistom in katehetom. Ob tem mi je bilo namignjeno, naj ne pišem o verouku, temveč o katehezi. Oprostite moji nevednosti, a zastavilo se mi je vprašanje: ali je razlika med enim in drugim? Mi smo vedno hodili k verouku, izraz kateheza se mi je zdel le bolj učen in fin.

V iskanju odgovora na mojo nevednost sem dobila pojasnilo: verouk je zgolj del kateheze. Verouk je pouk o krščanski veri, ki predaja zanje o Svetem pismu, zakramentih, molitvi … Ker pa tedenska srečanja v župnijskih učilnicah niso namenjena le učenju, temveč tudi izkustvu vere in uvajanju v življenje vere, je bolj primeren izraz kateheza. Beseda katehein pomeni odmevati na neko sporočilo, slišati, sprejeti, živeti, se nanj odzvati. Pri katehezi slišimo Božjo besedo in povabljeni smo, da nanjo odmevamo v vsakdanjem življenju. Cilj kateheze je gradnja osebnega odnosa z Bogom.

Nadškof Alojzij Cvikl je zapisal: »Pri katehezi je bistveno, da otrok iz katehetovega zgleda začuti, kaj mu pomeni vera, molitev, sv. maša ... V tem se katehet razlikuje od učitelja.« Zato katehetska služba ni le poklic, temveč poklicanost. Delo, ki ga opravljajo, pa je vredno velikega spoštovanja in zahvale.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh