Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veselje velikonočnega jutra

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 05. 04. 2023 / 13:16
Oznake: Velika noč
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2023 / 06:26
Veselje velikonočnega jutra
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Veselje velikonočnega jutra

V času velikega tedna molimo križev pot, ki je nagovoril velike duhove pred nami, od filozofa in misleca Romana Guardinija do literata, prevajalca, duhovnika Otmarja Črnilogarja. Nagovarja slikarje, pesnike. Križev pot je še posebej blizu Slovencem.

Slovenski kraji so prežeti z zunanjimi postajami in pobožnostmi križevega pota. V zgodovini smo ga povezovali z Žalostno Materjo Božjo. Njej posvečene cerkve so zrasle po naših gričih v času hudih preizkušenj, vse od turških vpadov.

Danes smo slovenski kristjani pred novimi preizkušnjami. Svoje vrednote, načela moramo braniti pred sodržavljani, ki bi nas znova radi potisnili v zakristije, na obrobje. Napadajo nas, žalijo, sramotijo družino kot osnovno celico družbe. Mi pa jim pri tem do neke mere pomagamo. Smo mlačni, nesamozavestni, raje se umaknemo. Kot je v pogovoru ob knjigi Premišljevanja z Besedo dejal p. Pavle Jakop: »Kristjani imamo pravico biti drugačni. Pravico imamo zagovarjati vrednote. Nas pa je strah, nam je nerodno … Manjka nam poguma, notranje hrbtenice.« Ob vsem skupaj se kritiziramo še med seboj, se pustimo vplivati govoricam …

Danes smo slovenski kristjani pred novimi preizkušnjami.

Tokrat bi s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh