Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnji koraki na Luni

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 12. 2022 / 12:58
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2022 / 13:00
Zadnji koraki na Luni
Pred pol stoletja sta na Luno stopila zadnja ameriška vesoljca v okviru programa Apollo. FOTO: Naša družina

Zadnji koraki na Luni

Posadka ameriškega mornariškega helikopterja je 19. decembra 1972 pozorno opazovala tri okrogle oranžno-bele kupole, ki so drsele poševno po zraku kakšnih 650 kilometrov jugovzhodno od Ameriške Samoe. Nekaj sekund pozneje se je komandni modul vesoljske ladje Apollo 17 dotaknil gladine Tihega oceana. Voda je pljusknila na vse strani, kupole padal so se zaprle, vesoljskemu plovilu so se približali potapljači. Vsi so si oddahnili. Člani zadnje odprave na Luno so se srečno vrnili na Zemljo.

Trinajst dni prej se je v okolici Kennedyjevega vesoljskega središča v Cape Canaveralu na Floridi zbralo okrog pol milijona ljudi, da bi spremljali izstrelitev zadnje vesoljske ladje Apollo proti Luni. Vendar ni šlo vse po načrtih. Zaradi nepričakovane spremembe tlaka v rezervoarju za gorivo so prvo nočno izstrelitev Apolla preložili za dve uri in štirideset minut.

Tridnevni obisk

Polet Apolla 17 je minil brez posebnosti in 11. decembra je lunarni modul srečno pristal na Luni. Osemintridesetletni Eugene Cernan je spustil lestev in kot predzadnji vesoljec iz programa Apollo stopil na Lunino površje. Tam se mu je kmalu pridružil leto mlajši Harrison Schmitt, zadnji med ameriškimi vesoljci, ki so stali na Luni. Cernan in Schmitt sta med približno 75-urnim bivanjem na Luni opravila tri »izlete«. Z električnim vozilom sta prevozila dobrih trideset kilometrov in nabrala 110 kilogramov vzorcev peska in kamenja.

Dne 14. decembra sta se znova vkrcala v lunarni...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh