Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj se drže pri bogoslužju ne poenotijo?

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 20. 03. 2024 / 08:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2024 / 08:14
Zakaj se drže pri bogoslužju ne poenotijo?
Andrej Glavan. FOTO: Siniša Kanižaj

Zakaj se drže pri bogoslužju ne poenotijo?

Že dolga leta opažam, da se oblike – drže sodelovanja pri mašnem bogoslužju (sedenje, klečanje, stoječe spremljanje maše) razlikujejo od ene do druge župnije glede na to, kakšne so navade v kraju. Ali obstajajo različna pravila za posamezne župnije ali so pravila enotna za vse in so samo duhovniki tisti, ki so eni bolj, drugi manj naklonjeni tem pravilom? Zakaj se to ne poenoti? Francl

Spoštovani gospod Francl! Niste edini, ki vas nekatere razlike pri obhajanju bogoslužja motijo. Hvala Bogu, da so te razlike le pri nekaterih držah in se ne nanašajo na bistvene elemente maše. Na Zahodu so se vpeljale tudi nekatere nedopustne razvade. Tudi znotraj Katoliške Cerkve imamo razne obrede, ki so se uveljavili že v prvem tisočletju (koptski, sirski, maronitski, bizantinski …), a imajo enako notranjo strukturo, čeprav se zunanji potek lahko zelo razlikuje.

A tudi znotraj t. i. zahodnega rimskega obreda so nekatere majhne nebistvene razlike (milanski obred). Nekatere majhne razlike je prinesla pokoncilska reforma. Nekateri duhovniki so bili pri uvajanju sprememb nedosledni. V Zahodni Evropi pa so šli nekateri v napačno smer, ko so odpravljali po njihovem nepotrebno »navlako«. Tako ponekod ne poznajo več kajenja pri maši ali raznih blagoslovov.

Nekateri pravijo, da zunanje razlike niso bistvene. Res je. Za prve kristjane je bilo bistveno, da so bili »stano...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh