Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi česa se zakonci največ prepiramo?

Za vas pišejo:
Drago Jerebic, Sara Jerebic
Objava: 17. 07. 2023 / 06:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2023 / 08:24
Zaradi česa se zakonci največ prepiramo?
Drago in Sara Jerebic sta zakonska in družinska terapevta. FOTO: Siniša Kanižaj

Zaradi česa se zakonci največ prepiramo?

Zakaj se zakonca največkrat prepirata? Zaradi vzgoje otrok, tašče oz. tasta, spolnosti ali denarja? Ali pa zaradi tega, ker nismo vešči razumnega pogajanja oz. veščin prepiranja? Morda zaradi tega, ker na nekoga pač moramo preložiti bremena, ker jih ne zmoremo nositi in je sozakonec najbližji, na koga lahko izbruhamo svoje nezadovoljstvo, četudi za to ni krvi?

Vse zgoraj navedeno v veliki meri drži, vprašanje pa je, če so ti razlogi dejansko najgloblji razlog prepirov. Lahko so zgolj površinski – to, kar se da od zunaj videti in slišati. Dober vpogled v to, kar si dva zakonca želita, nam da vpogled v opazovanje dveh zaljubljencev: zreta si iz oči v oči, čustveno sta prisotna in sta zelo odzivna drug do drugega. Obstajata drug za drugega, sta izjemno čustveno povezana – mojstra čustvenega komuniciranja.

Iz tega lahko sklepamo, kdaj pride do prepira. Ko tega ni več v tolikšni meri, kot si zakonca želita. Zato lahko rečemo, da je skupni imenovalec večine zakonskih konfliktov v občutku: ko zakonca nimata več občutka, da sta drug drugemu dovolj pomembna. Ko začneta pogrešati občutek, da je sozakonec varno zavetje, nekdo, na kogar se lahko zaneseta in naslonita, ob komer se lahko pomirita in potolažita. Največ prepirov je dejansko oblika protesta zoper čustveno nepovezanost. To je močno spregledan in podcenjen vidik v zakonu. Zato se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh