Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zaradi vas je postal ubog«

Robert Friškovec
Za vas piše:
Robert Friškovec
Objava: 11. 11. 2022 / 13:48
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2024 / 18:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zaradi vas je postal ubog«
Zadnji koraki cerkvenega leta naj nas prebujajo, da bomo čuječi v svojem vsakdanjem življenju. FOTO: Pexels

»Zaradi vas je postal ubog«

Vsak od nas na svoj način pričakuje srečanje s Kristusom ob koncu svojega zemeljskega življenja in drugi Kristusov prihod.

Lahko tudi mirne duše ugotovimo, da marsikdo glede tega ne stori ničesar, svoje drže ne naravnava na ta dogodek. Morda takšno življenje nima končnega cilja, kdo bi v njem prepoznaval celo absurd. Kaj pa je smiselna drža, kakšna je lahko naša usmeritev? Ena od možnosti se nam ponuja tudi ob letošnjem tednu zaporov, ki ga obhajamo pod geslom »Hvala za«.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 11/2022.

Težko je biti hvaležen, počastiti Boga, ko se življenje zdi brezupno, osamljeno ali nepravično. Z izrazom hvaležnosti za male stvari vendarle spoznamo, da so te dejansko velike – nov dan, ki nam prinaša novo priložnost, družina, prijatelji, zrak, ki ga dihamo, streha nad glavo, hrana, prijaznost neznanca, celo zvestoba domače živali.

Hvaležnost nas vodi tudi v stanovitnost, h kateri nas vabi Kristus, da se nam vsakdanje življenje ne bi zdelo samoumevno in ne bi tekali brezglavo sem ter tja. Z vprašanjem, za kaj sem tukaj in zdaj hvaležen, se lahko usidram v dani trenutek in ohranjam pripravljenost, osredotočenost ter odkrivam modrost, kaj je smiselno in kaj me napolnjuje. Komu in skupaj s kom sem lahko hvaležen, s kom lahko to hvaležnost delim in jo širim?

Z vprašanjem, za kaj sem tukaj in zdaj hvaležen, se lahko usidram v dani trenutek in ohranjam pripravljenost, osredotočenost ter odkrivam modrost, kaj je smiselno in kaj me napolnjuje.

Današnji 6. svetovni dan ubogih nas prav tako vabi, da v vsakdanjem življenju ne bi spregledali ubogih med nami. Papež Frančišek je poslanici za ta dan osvetlil misel iz Drugega pisma Korinčanom »zaradi vas je postal ubog« (2 Kor 8,9), v njej omenja tudi brata Karla de Foucaulda, ki je dosegel čast svetništva letos, 15. maja. S svojim načinom življenja in karizmo je posnemal življenje nazareške družine skritega življenja in na ta način pozival k življenju med ubogimi v vsej hvaležnosti in zaupanju v Jezusa Kristusa, ki je ljubezen. Brat Karel je želel živeti konkretnost evangelija v vsakdanjem življenju.

Zadnji koraki cerkvenega leta naj nas prebujajo, da bomo čuječi v svojem vsakdanjem življenju. Hvala za evangelij, ki me vabi k Življenju.

Robert Friškovec je zaporniški vikar.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 11/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh