Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zemljevid pustolovščin - Hobit

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 28. 06. 2023 / 10:23
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zemljevid pustolovščin - Hobit
Ilustracija: Miha Ha

Zemljevid pustolovščin - Hobit

Knjigo Hobit je napisal John Ronald Reuel Tolkien, ki se je rodil 3. januarja 1892 v Južni Afriki, kjer je takrat služboval njegov oče. Že zgodaj je ostal brez staršev, saj mu je pri treh letih umrl oče, pri enajstih pa mama. Od tretjega leta naprej je živel v Angliji.
O pisatelju 
Še pred vstopom v šolo se je J.R. Tolkien naučil brati. Zanimalo ga je veliko stvari: stara angleščina, jezikoslovje in nordijska mitologija. Postal je profesor na univerzi. Pri pisanju Hobita je združil znanje in domišljijo in tako ustvaril eno najbolj priljubljenih del v svetovni književnosti. Zgodba o hobitih, škratih in vilincih se nadaljuje v knjigi Gospodar prstanov. 


J.R. Tolkien je živel v začetku 20. stoletja. FOTO: Wikipedia

Vztrajnost je pot k uspehu 
Bilbo, škrati in Gandalf so prehodili dolgo in vijugasto pot, polno preizkušenj in nevarnosti. Kljub številnim oviram so srečno prišli do cilja, ker so bili pogumni in vztrajni, ker so si med seboj pomagali in ker so imeli malce sreče ("Sreča je na strani pogumnih," so rekli stari Rimljani.) Te lastnosti so pomembne tudi v našem življenju.  

Zemljevid pustolovščin Bilba. Ilustracija: Miha Ha

»Tisoč nevarnosti preži na tistega, ki želi nekaj doseči,« pravi azijska modrost. »Ni velikega in pomembnega dela brez nevarnosti,« pa so govorili stari Rimljani. Kadar se soočamo z ovirami in nam nič ne gre od rok, nas seveda mika, da bi odnehali. Mnogi tej skušnjavi podležejo, tisti, ki jo premagajo, pa priplezajo na Mount Everest, osvojijo zlato olimpijsko medaljo, uspešno končajo šolo, sezidajo hišo, napišejo knjigo in dosežejo še marsikaj drugega. Ja, vztrajnost je pot k uspehu.

Članek je bil objavljen v mavričnem zabavniku. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh