Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žirafa

Objava: 12. 06. 2023 / 21:29
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2023 / 21:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žirafa
FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

Žirafa

Svetovni dan žiraf praznujemo 21. junija!

Poznamo osem podvrst žiraf, ki se med seboj razlikujejo po višini in obliki vzorcev na kožuhu. Kljub prizadevanjem naravovarstvenikov so nekatere podvrste ogrožene. Ogroža jih predvsem krčenje življenjskega okolja in nedovoljen lov.  

GLAVA

Že ob rojstvu imajo na glavi dva rogova. Rogovi so koščeni, prekriti s kožo, zato ne odpadejo. 

OČI

Vidijo zelo dobro. Oči so zelo velike, nekoliko izbočene in postavljene na strani. Izbočenost jim omogoča, da skoraj v celoti vidijo tudi dogajanje za seboj. 

VRAT

V njihovem izjemno doooolgem vratu je le 7 kosti (vratnih vretenc), enako število kot pri večini drugih sesalcev (živalih z dlako).

JEZIK

V naravi se najpogosteje hranijo z listi visokih trnatih akacijevih dreves. Z dolgim gibčnim jezikom se spretno izogibajo trnjem. Njihov jezik je med najdaljšimi v živalskem svetu in meri skoraj pol metra.


Jezik žiraf je dolg tudi do pol metra! FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

KOŽUH

Na rumeno rjavem kožuhu imajo večje lise. Vzorec lis je edinstven za vsako žival, po njem znanstveniki v naravi ločijo in prepoznajo posamezne živali. 

NOGE

Z dolgimi nogami, ki so višje od marsikaterega človeka (1,8 metra), močno brcne v katerokoli smer (naprej, nazaj ali vstran). Z eno samo brco lahko ubije odraslega leva.

REP

Dolg rep, na koncu katerega je temen čop dlak, uporabljajo za odganjanje mrčesa.

VELIKOST

So najvišje kopenske živali in odrasli samci lahko zrastejo do 5,5 metra. Žirafe rastejo vse življenje. Pravkar skotena žirafa meri v višino približno toliko kot odrasel moški. Prvi dve leti mladiči rastejo zelo hitro, tudi do 7 centimetrov na mesec, kasneje pa se rast upočasni.

Žirafe zrasejo tudi do 5,5 metra! Predstavljaj si, kako dobre bi bile v košarki, če bi le imele roke. FOTO: Arhiv ZOO Ljubljana

 Članek je bil objavljen v junijski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh