Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetnost je »prva ljubezen« teologije

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 06. 2008 / 22:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2010 / 12:26

Umetnost je »prva ljubezen« teologije

»Za posredovanje tega, kar je prejela od kristusa, cerkev potrebuje umetnost,« je zapisal v pismu umetnikom papež Janez Pavel II.
»Za posredovanje tega, kar je prejela od kristusa, cerkev potrebuje umetnost,« je zapisal v pismu umetnikom papež Janez Pavel II. V zahodni teologiji smo se navadili o bogu govoriti, ga misliti, ne znamo pa ga več pokazati. Čeprav živimo v obdobju podob, ki jih je okrog nas vse polno, jih ljudje ne znamo več brati - le gledamo jih, ne razumemo pa njihovega pomena. Kakšno vlogo imajo podobe v sakralni umetnosti in ali ni inkulturacija krščanstva močnejša v umetnosti kot filozofiji, smo se pogovarjali z natašo govekar, sestro v skupnosti centra aletti v rimu, ki je konec lanskega leta na rimski univerzi gregoriana zagovarjala doktorsko disertacijo posredovanje vere prek podob na primeru bazilike sv. Magdalene v Vezelayju.


Nataša Govekar

Od kod navdušenje nad vezelayjsko baziliko? Kaj je v tej francoski lepotici iz 12. Stoletja tako posebnega, da je pritegnila pozornost slovenke, ki že več...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh