Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katedrala sv. Petra in Pavla v Nantesu v ognju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 07. 2020 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2020 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katedrala sv. Petra in Pavla v Nantesu v ognju

Katedrala sv. Petra in Pavla v Nantesu v ognju

Požar, ki naj bi bil podtaknjen, je uničil orgle in vitraže, je pa streha ostala nepoškodovana.

Foto: Teller Report



Le dobro leto po uničujočem požaru v pariški katedrali Notre Dame je v ognju še ena znamenita francoska cerkev: stolnica sv. Petra in Pavla v Nantesu.

Gasilci – sredi dopoldneva jih je bilo na delu več kot 60 – so bili poklicani ob 7.44 po lokalnem času, ko se je iz notranjosti gotskega objekta začel valiti gost dim.

Ogenj uničil orgle in vitraže

»Kar sem lahko videl, je bilo vedno več dima,« je povedal eden o očividcev. »Za nas je to velik šok in zelo žalostna slika,« pa je povedala prodajalka v pekarni blizu stolnice.



Po večurnem gašenju je več kot 100 gasilcev ukrotilo ogenj, ki je uničil orgle (zagorelo je za njimi in še na dveh drugih lokacijah) in vitraže na prednjem delu katedrale, je pa streha ostala nepoškodovana.

Po besedah državnega tožilca Pierra Sennesa dogodek preiskujejo kot kaznivo dejanje namernega požiga. Okvirne ocene škode še ni, bo pa po njegovih besedah nižja, kot so sprva domnevali.

Velik požar že leta 1972

To ni prvi večji požar na katedrali. Leta 1972 so ognjeni zublji močno poškodovali streho katedrale, ki je zato zaprla vrata za tri leta, dokončno pa so jo obnovili leta 1985.

Katedrala ima sicer dolgo zgodovino: graditi so jo začeli leta 1434, končali pa šele po 457 letih. Leta 1862 jo je francosko ministrstvo za kulturo razglasilo za zgodovinski spomenik.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh