Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež novim veleposlanikom: negujte dialog!

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 12. 2017 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež novim veleposlanikom: negujte dialog!

Sveti oče je danes sprejel poverilna pisma novih veleposlanikov v Vatikanu.

Papež Frančišek je danes sprejel skupino novih veleposlanikov, akreditiranih pri Svetem sedežu, ki so mu izročili poverilna pisma. Diplomate je v nagovoru spodbudil, naj negujejo dialog in sodelovanje v današnji vse bolj globalizirani družbi.



Nerezidenčnim veleposlanikom Jemna, Nove Zelandije, Svazija, Azerbajdžana, Čada, Liechtensteina in Indije je pojasnil, da je takšno sodelovanje nujno potrebno, če želimo pomagati »pri napredku tiste solidarnosti, ki je pogoj za rast pravičnosti ter potrebno spoštovanje dostojanstva, pravic in hrepenenj vseh ljudi«. Sveti oče je navzoče spomnil, da so vsi zadolženi za iskanje skupnega dobrega. Dejal je, da se zaveda različnosti držav, ki jih predstavljajo, ter različnih kulturnih in verskih izročil, ki zaznamujejo zgodovino vsakega naroda. Zato je želel izpostaviti pozitivno in konstruktivno vlogo te raznovrstnosti v sklopu držav.

Papež je poudaril, da se mednarodna skupnost sooča z vrsto kompleksnih nevarnosti na področju okoljskega ravnovesja ter družbene in človeške ekologije na celotnem planetu. Navedel je predvsem ogrožanje miru in sloge, kar izvira iz nasilnih skrajniških ideologij in območnih sporov, ki se pogosto pojavijo pod preobleko nasprotnih si interesov in vrednot. Kljub temu velja spomniti, je zatrdil sveti oče, da raznolikost človeške družine ni sama po sebi povzročitelj teh izzivov za mirno sobivanje. Sile, ki bi hotele razdeliti narode, najdemo v neuspehu dialoga in razumevanja, ki sta sicer najučinkovitejše sredstvo za odzivanje na te izzive. Prizadevanje za dialog in sodelovanje bi po papeževih besedah moralo biti znamenje vsake ustanove mednarodne skupnosti ter tudi vsake narodne in območne ustanove, vse od trenutka, ko so te zadolžene za iskanje skupnega dobrega.

Pospeševanje dialoga, sprave in sodelovanja mora biti načrtno. Mlade je treba učiti umetnosti diplomacije in jih vzgajati tako, da bodo spoštovali načela, ki podpirajo trden družbeni red. Posredovanje te dragocene dediščine otrokom in vnukom bo zagotovilo mirno in cvetočo prihodnost ter obenem zadovoljilo potrebe po medgeneracijski pravičnosti in po celostnem človeškem razvoju, do katerega ima pravico vsak posameznik.

Vir: Radio Vatican / Vatican Radio
Foto: VR / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh