Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odprl konzistorij v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 02. 2015 / 10:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež odprl konzistorij v Vatikanu

Papež odprl konzistorij v Vatikanu

Frančišek bo s kardinali razpravljal o načrtovani reformi kurije in drugih vprašanjih cerkvenega vodstva.

V Vatikanu se je danes pričelo redno zasedanje kardinalskega zbora. Papež Frančišek bo v okviru dvodnevnega konzistorija s svojim najvišjim posvetovalnim telesom spregovoril o načrtovani reformi rimske kurije ter o drugih vprašanjih cerkvenega vodstva. Srečanja se udeležuje okoli 150 cerkvenih dostojanstvenikov iz vsega sveta.



V soboto se prične še drugi del zasedanja ali izredni konzistorij, med katerim bo papež v kardinalski zbor slovesno sprejel dvajset novih članov.

Reformo kurije so pred volitvami novega papeža marca 2013 po vrsti nevšečnosti v preteklih letih spodbudili ravno člani kardinalskega zbora. Papež Frančišek je načrtovanje zaupal svetu kardinalov (K9), ki so doslej o novih strukturah osrednjega cerkvenega vodstva razpravljali na osmih srečanjih. Trenutno stanje načrtov bosta zbranim kardinalom predstavila predsednik sveta K9, kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, in njegov tajnik, nadškof Marcello Semerano.

Cilj reforme rimske kurije je »spodbuditi večjo usklajenost dela med različnimi dikasteriji in uradi ter učinkoviteje sodelovanje«, je v kratkem pozdravnem nagovoru ob začetku konzistorija pojasnil papež Frančišek. Poleg sodijo tudi preglednost delovanja, pristna sinodalnost in kolegialnost. Reforma ni namenjena sama sebi, temveč je sredstvo, ki naj bi privedlo do omenjenih ciljev. Sveti oče je zbrane kardinale na začetku pozdravil z besedami psalmista: »Kako dobro in kako prijetno je, če bratje složno prebivajo skupaj« (Ps 133,1).

Papež je še dejal, da to ni preprosta naloga, saj od vseh zahteva veliko časa, odločnosti in pripravljenosti za sodelovanje. Frančišek je izrecno spomnil, da je tovrstno reformo spodbudila večina kardinalov, ki so se srečevali po odstopu Benedikta XVI., saj so si želeli poudariti vlogo kurije v podpori papežu in krajevnim Cerkvam. Pred tem sta za precejšnje razburjenje poskrbeli afera Vatileaks in lefebvrovski škof Richard Williamson, ki je v televizijskem pogovoru zanikal obstoj holokavsta.

Vir: Kathpress / RV

Foto: RV / splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh