Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mojstrovine na razstavi so kot rozine

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 28. 01. 2012 / 23:00
Čas branja: 13 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2013 / 07:02

Mojstrovine na razstavi so kot rozine

Dr. Jožef Muhovič ob novi stalni postavitvi slovenske umetnosti 20. stoletja v Moderni galeriji Ko sva se pred začetkom intervjuja v petkovem zgodnjem dopoldnevu sprehajala med zbirko umetnin po razkošnih prostorih Moderne galerije, sem s kotičkom očesa opazila, da nisem edina poslušalka njegove razlage. »Varuhi« razstave, po večini študentje likovne akademije, so z razdalje poslušali, kaj ima povedati njihov profesor ob izboru del domače umetnostne preteklosti prejšnjega stoletja, ki je ob postavitvi – »pričakovano,« pravi naš sogovornik – med umetnostnimi kritiki naletela na polemične odzive. Pred meseci je namreč Moderna galerija po večletnem premoru odprla stalno razstavo del iz nacionalne zbirke 20. stoletja z naslovom »20. stoletje – Kontinuitete in prelomi«. Kronološko se pregled najboljšega iz naše likovne ustvarjalnosti prejšnjega stoletja začenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor v začetku stoletja, konča pa z desetdnevno vojno v času osamosvajanja. Prof. dr. Jožef Muhovič tisto petkovo dopoldne po razstavi ni ubral vijugave kronološke, torej tradicionalne poti, temveč premočrtno alternativo, problemsko pot.
Dr. Jožef Muhovič ob novi stalni postavitvi slovenske umetnosti 20. stoletja v Moderni galeriji

Ko sva se pred začetkom intervjuja v petkovem zgodnjem dopoldnevu sprehajala med zbirko umetnin po razkošnih prostorih Moderne galerije, sem s kotičkom očesa opazila, da nisem edina poslušalka njegove razlage. »Varuhi« razstave, po večini študentje likovne akademije, so z razdalje poslušali, kaj ima povedati njihov profesor ob izboru del domače umetnostne preteklosti prejšnjega stoletja, ki je ob postavitvi – »pričakovano,« pravi naš sogovornik – med umetnostnimi kritiki naletela na polemične odzive.

Pred meseci je namreč Moderna galerija po večletnem premoru odprla stalno razstavo del iz nacionalne zbirke 20. stoletja z naslovom »20. stoletje – Kontinuitete in prelomi«. Kronološko se pregled najboljšega iz naše likovne ustvarjalnosti prejšnjega stoletja začenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor v začetku stoletja, konča pa z desetdnevno vojno v ča...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh