Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biden bo prisegel na rodbinskem Svetem pismu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 01. 2021 / 09:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2021 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biden bo prisegel na rodbinskem Svetem pismu

Biden bo prisegel na rodbinskem Svetem pismu

Jezuit O'Donovan bo izrekel prosilno molitev, pastor Beaman podelil sklepni blagoslov.

FOTO: Wikipedia

Joe Biden bo danes opoldne po krajevnem času v Washingtonu slovesno prisegel kot 46. predsednik Združenih držav Amerike, z roko na starem Svetem pismu, ki je že 127 let v lastni njegove rodbine, poroča avstrijski Kathpress. Prastari starši novega ameriškega predsednika so jo v last dobili leta 1893. Demokrat Biden je po Johnu F. Kennedyju drugi katoličan na predsedniškem položaju v zgodovini ZDA.

Rodbinsko Sveto pismo Bidnovih sodi med t.i. primerke »Douay-Rheims«, ki so bili v angleščino prevedeni iz latinščine in jih je Katoliška cerkev do začetka 20. stoletja priznavala kot edino Sveto pismo v angleškem jeziku. Bidnovo Sveto pismo vsebuje pomembne vnose iz zgodovine njegove rodbine, v njem pa so zaznamovane tudi vse prisege, ki jih je Biden izrekel na svoji politični poklicni poti.

Bidnova podpredsednica Kamala Harris bo med današnjo slovesnostjo prisegla na Svetem pismu Thurgooda Marshalla, ki je bil v letih med 1967 in 1991 prvi temnopolti sodnik na ameriškem vrhovnem sodišču. Harrisova, baptistinja s starši z Jamajke in iz Indije, bo prva podpredsednica v zgodovini Združenih držav Amerike.

Na umestitveni slovesnosti jezuit in metodistični pastor

Že pred nekaj dnevi so iz Washingtona tudi sporočili, da bo tradicionalno uvodno prosilno molitev na umestitveni slovesnosti izrekel 87-letni jezuit p. Leo O'Donovan. Nekdanji predsednik Univerze Georgetown je dolgoletni družinski prijatelj Bidnovih. Leta 2015 je obhajal mašo zadušnico za Bidnovega najstarejšega sina Beauja, ki je v starosti 46 let umrl za posledicami možganskega tumorja.

Pastor Silvester Beaman iz Bidnovega domačega kraja Wilmingtona pa bo na prošnjo novega predsednika na današnji slovesnosti podelil sklepni blagoslov. Tudi voditelj afriške metodistične episkopalne Cerkve v ameriški zvezni državi Delaware je že skoraj trideset let tesno povezan z novo predsedniško družino.

Biden in washingtonski kardinal Gregory v spomin žrtvam korone

Na predvečer slovesne umestitve je novoizvoljeni Biden skupaj z washingtonskim nadškofom kardinalom Wiltonom Gregoryjem počastil spomin več kot 400.000 žrtev koronaepidemije v Združenih državah Amerike. Sinoči so v ta namen prižgali 400 luči okoli spomenika predsedniku Lincolnu v ameriški prestolnici, po navedbah ameriških medijev naj bi vsaka izmed njih predstavljala tisoč žrtev.

Sinočnja vigilija je bila v znamenju narodne enotnosti, obhajali pa so jo tudi v prestolnicah drugih zveznih držav. Washingtonski nadškof kardinal Gregory je v navzočnosti družine Biden in Bidnove podpredsednice Kamale Harris pripravil krajši nagovor. Joe Biden je boj proti epidemiji koronavirusne bolezni razglasil za eno prednostnih nalog njegovega mandata.


Generalka za današnjo slovesnost FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh