Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek znova pozval k miru v Siriji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2014 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek znova pozval k miru v Siriji

Frančišek znova pozval k miru v Siriji

Papež je med včerajšnjo avdienco blagoslovil križ iz čolnov beguncev, ki so doživeli brodolom.

Papež Frančišek je včeraj blagoslovil križ iz lesa čolnov, na katerih so do otoka Lampedusa pripluli begunci iz Afrike in tik pred obalo otoka doživeli brodolom. Dva metra visoki in 80 cm široki modro-rdeči križ so papežu izročili ob koncu včerajšnje splošne avdience na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Iz Rima naj bi križ preko postankov v številnih župnijah prinesli do Milana.

Križ je izdelal mizar na otoku Lampedusa. Pobuda za izdelavo nosi naslov »Pot križa z Lampeduse«, gre pa za zamisel milanske ustanove, ki si prizadeva za pomoč socialno ogroženim. Frančišek je Lampeduso obiskal v lanskem juliju in tedaj v svojem nagovoru v luči usode beguncev izrazil ostro kritiko »globalizaciji brezbrižnosti«.


Naval beguncev s čolni na italijanske obale je v preteklih dneh močno narasel. Le v noči na sredo je italijanska obalna straža na varno pripeljala 1.049 oseb iz Severne Afrike, ki so pred obalo Sicilije s tremi čolni zašli v nevarnost. Med rešenimi je po navedbah italijanskih medijev 91 mladoletnih oseb in trije novorojenčki.

Papež je v nagovoru med avdienco spregovoril tudi o vojni in beguncih, predvsem tistih iz Sirije. Pričel je tudi z novim sklopom katehez, ki bo namenjen darovom Svetega Duha. Včerajšnja kataheza je govorila o modrosti. Papež je kritično ocenil nagnjenost številnih ljudi, da na svet gledajo skozi očala osebnih občutenj, kot sta denimo sovraštvo in zavist. Poudaril je, da je pravi pogled na svet »le skozi Božje oči«, kar pomeni modrost, »notranjo luč za prepoznavanje Božjih sledi«. Modrost pa lahko pridobimo le ob tesni povezanosti z Bogom, je pojasnil Frančišek, zaradi česar so kristjani kontemplativna bitja.

Ob koncu splošne avdience je Frančišek spregovoril še o p. Fransu van der Lugtu, 75-letnem nizozemskem jezuitu, ki je bil minuli ponedeljek ubit v sirskem Homsu. »Njegov krut uboj«, je dejal papež, »me je napolnil z globoko bolečino in mi dal misliti na mnoge ljudi, ki trpijo in umirajo v tej trpeči državi, moji ljubljeni Siriji, ki je že preveč časa sredi krvavega konflikta, ki traja in seje smrt in uničenje.«

Sveti oče je spomnil še na številne ugrabljene osebe, kristjane in muslimane, Sirce in državljane drugih držav, med katerimi so tudi škofje in duhovniki. »Prosimo Gospoda«, je dodal, »da se bodo lahko kmalu vrnili k svojim dragim in svojim družinam in skupnostim.« Vse je povabil, naj se mu pridružijo v molitvi za mir v Siriji in na celotnem območju ter pozval odgovorne osebe v Siriji in pri mednarodni skupnosti, »naj umolkne orožje, naj se konča nasilje! Nič več vojne! Nič več uničevanja! Naj se spoštuje humanitarno pravo, naj se poskrbi za ljudi, ki potrebujejo humanitarno pomoč in naj se doseže želeni mir preko dialoga in sprave!«

Papež Frančišek je nato skupaj z verniki na Trgu sv. Petra zmolil Zdravamarijo za mir v Siriji.


Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: news.va / splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh