Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pohvalil novo izdajo Tore

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 02. 2017 / 09:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pohvalil novo izdajo Tore

V Rimu pa pripravljajo judovsko-krščansko razstavo o menori ali sedmerokrakem svečniku.

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu v avdienco sprejel sodelavce nove izdaje Tore. V pozdravnem nagovoru je izpostavil utrjen dialog med judi in kristjani ter duhovno vrednost nove izdaje Tore. Kot je dejal, je Tora »živi nauk živega Boga«, ob tem pa je izrekel pohvalo mednarodnemu projektu judovskih in krščanskih znanstvenikov, ki je dragocen prispevek k dialogu med obema religijama.»Sredi mnogih človeških besed, ki žal spodbujajo ločevanje in tekmovanje, te božanske besede zaveze nam vsem odpirajo poti dobrega, ki jih lahko prehodimo skupaj. Tudi nova izdaja Tore je rezultat povezovanja med ljudmi različnih narodnosti, starostnih skupin in veroizpovedi, ki so bili sposobni medsebojnega sodelovanja«, je sveti oče dejal ob sprejemu knjige.



Člane uredniškega odbora in številne druge sodelavce pri projektu je spremljal argentinski rabin Abraham Skorka, Frančiškov prijatelj iz Buenos Airesa. Judovska Tora vsebuje pet Mojzesovih knjig, prvih petih knjig Svetega pisma.

Vatikanski muzeji in judovska skupnost v Rimu pa maja pripravljajo skupno razstavo o enem najpomembnejših simbolov judovstva, sedmerokrakem svečniku ali menori. Razstava bo na ogled od 15. maja do 23. julija, predstavljenih pa bo več kot 100 upodobitev menore iz različnih obdobij ter številni podatki o zgodovinskem in verskem pomenu tega simbola.



To bo prva skupna razstava Vatikanskih muzejev in judovske skupnosti in je dosti več kot le kulturna prireditev. Na ogled bo v Vatikanskih muzejih in v prostorih sinagoge na bregu reke Tibere, njen namen pa je med drugim spodbuditi katoliško-judovski dialog. Razstavne eksponate bo organizatorjem posodilo okoli 20 muzejev z vsega sveta, med njimi pariški Louvre, londonska Narodna galerija in berlinski Grafični kabinet.

Sedmerokraki svečnik je skupni simbol judovstva in krščanstva. Upodobitve srednjeveških menor lahko najdemo v krščanskih stolnicah v Milanu, Essnu, Braunschweigu, pa vse do Talina.

Natančnejši opis menore najdemo v 25. poglavju 2. Mojzesove knjige, kjer Mojzes daje navodila za izdelavo svečnika, ki so ga Izraelci nosili s seboj, ko so 40 let tavali po puščavi, kasneje pa je bil izpostavljen v jeruzalemskem templju.

Vir: Kathpress / RV / STA
Foto: splet / RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh