Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svetopisemski citati: naš ščit in meč

Za vas piše:
Martin Zlobko
Objava: 03. 02. 2021 / 10:44
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svetopisemski citati: naš ščit in meč

Svetopisemski citati: naš ščit in meč

Vsak kristjan je poklican, da živi iz Božje besede.

FOTO: Pexels.


Vsak kristjan je poklican, da živi iz Besede, lahko rečem, da tudi Beseda živi nas. Svetopisemsko lahko rečemo, »naj človek ne živi samo od kruhe, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust« (Mt 4,4).

Zato je pomembno, da si vzamemo čas za Besedo, da nam Beseda postaja domača, saj nam po njej govori sam Gospod. Seveda pa tu zraven pride tudi nuja molka.

Globoko v sebi verjetno vemo, da je seveda nujna notranja potreba po molku, lahko rečemo kar eksistencialna, saj v tišini, v gledanju in okušanju Besede lahko resnično slišim Očetov glas. Ja, glas Očeta, ki je v meni, ki živi znotraj mene in me neprestano dela sina oziroma hčer. Neprestano mi govori, da sem ljubljen Božji otrok.

Zato je prav, da otrokom v vzgoji damo tudi domačnost z Besedo, živim kruhom, ki bo potešil lakoto duha, ki je v vsakem človeku. Seveda je lahko nekdo domač z Besedo, samo, če jo sam bere, uživa. Gospod nas sam spodbuja: »Glej, stojim pred vrati in trkam« (Raz 3,20).

V nadaljevanju bomo pogledali, kje si lahko pomagamo, da nam bo Gospod po svoji Besedi blizu. Da bo pri nas doma kot eden izmed nas, ne samo gost. Da mu bomo zares odprli vrata svojega srca.

Nekaj nasvetov, kako Božjo besedo »vključiti« v naše življenje

Če je le možno, določimo nek poseben prostor, ni potrebno, da je velik. Ta prostor imenujmo sveti kotiček. Tja postavimo Sveto pismo, ki naj bo nujno odprto. Zraven položimo še svečo, morda kakšen kip ali podobo svetnika, Marije ali Jezusa. Ob tem kotičku se zvečer zbirajmo in skupaj prebirajmo Sveto pismo.

Čez teden večkrat kot družina preberimo nedeljski evangelij (lahko je ta evangelij odprt cel teden v svetem kotičku). Ob tem si podelimo, kaj nas je v tem evangeliju nagovorilo, kje se me Oče po tej svoji Besedi najbolj dotika v mojem življenju. Tako bomo tudi v nedeljo prišli bolj pripravljeni na obhajanje svete maše celotnega občestva, saj bo Beseda že postavljena v moje srce.

Dovolimo si, da zapojemo kakšno duhovno pesem, tudi pesem k Svetemu Duhu, in odprimo Sveto pismo, kjer se odpre. Nato položimo prst in glasno preberemo vrstico, ki mi je namenjena.


FOTO: Pexels.

Kot mož in žena, lahko tudi s starejšimi otroki, si vzemita vsaj kdaj čas za osebno molitev s Svetim pismom v tišini. Podobno kot pri metodi Lectio Divina berita, glejta, molita, meditirajta in kontemplirajta svetopisemski odlomek in si na koncu podelita, kaj vaju je nagovorilo oziroma kje je Gospod še posebej deloval.

Otrokom pomagajta izbrati njihov najljubši svetopisemski citat, ki nas pomirja in nam daje moč. Morda imata tudi sama svoje poročno svetopisemsko geslo. Vse te citate nato napišite na list in jih dodajte v ta sveti kotiček. Lahko si jih celo zapišete tudi na steno, da vas opominjajo vsak trenutek dneva. Lahko se tudi naučite kakšen uglasben psalm in s tem slavite Gospoda.

Povabljena sta tudi, da lahko sama zaživita iz dnevne Božje besede, saj se lahko preko različnih aplikacij naročimo na dnevno Božjo besedo, ki nam »prileti« direktno v e-poštni nabiralnik. Tako lahko preko elektronske pošte dobivamo tudi dnevno duhovno poživitev v besedi Boga.

Upajta si kdaj tudi sama ostati z Božjo besedo po metodi Lectio Divina in si sadove molitve podeliti. Izkušnja Besede obogati vsak odnos, predvsem pa odnos enosti v zakramentu svetega zakona.


FOTO: Pexels.

Velika milost življenja z Gospodom so tudi duhovne vaje. Če si jih lahko privoščite kot družina, toliko bolje. Vsak namreč potrebuje določen čas, da se umakne in v tihoti ostane z Besedo. Če pa moreta in imata priložnost, si vzemita duhovni odmik na duhovnih vajah v tišini, kjer bo deloval Oče po svoji Besedi.

    Našteli smo nekaj primerov, kako lahko poživimo naše življenje z Besedo. Temeljno je, da ostajamo z Njim (Mr 3,14), da se vedno znova vračamo v Njegovo naročje, v Njegov objem, da prepoznavamo svojo prvotno poklicanost življenja v Božjem otroštvu, sinovskem oziroma hčerinskem odnosu z Očetom.

    Oziroma kot pravi papež Frančišek mladim: »Nisem jaz tisti, ki gleda Njega, ampak On gleda mene: Bog je zares tam, navzoč. Tako se mu pustim opazovati in v svoji globini čutim – in to seveda ni sentimentalizem –, kaj mi pravi Gospod.«


    Prispevek je bil najprej objavljen v januarski številki revije Mavrica.

    Kupi v trgovini

    Novo
    Klic
    Za mladino
    24,90€
    Nalaganje
    Nazaj na vrh