Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodba Ivanke Bižal o skrbi za svoje onemogle starše, tasta in moža

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 10. 2023 / 06:00
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2023 / 11:51
Zgodba Ivanke Bižal o skrbi za svoje onemogle starše, tasta in moža
Ivanka Bižal, fizioterapevtka in dolgoletna prostovoljka. FOTO: Siniša Kanižaj

Zgodba Ivanke Bižal o skrbi za svoje onemogle starše, tasta in moža

6. oktobra obeležujemo dan družinskih in drugih neformalnih oskrbovalcev. V Sloveniji doma nekoga oskrbuje vsak peti do deseti državljan, to pomeni skoraj 400.000 ljudi. Implementacija zakona o dolgotrajni oskrbi bo ena največjih prelomnic za področje družinske oskrbe v Sloveniji do sedaj, ocenjujejo v Inštitutu Antona Trstenjaka. Ali vemo kdo sploh so družinski oskrbovalci, s čim se spopadajo in kaj najbolj potrebujejo? Svojo izkušnjo je z nami delila Ivanka Bižal.

75-letna Ivanka Bižal, upokojena fizioterapevtka iz Kočevja, je vlogo oskrbovalca družinskega člana opravljala večkrat: skrbela je za svoje starše, tasta in moža. Z oskrbo onemoglih je bila povezana že v patronažni službi, po upokojitvi je sodelovala v domovih za starejše, kot prostovoljka pa predvsem v okviru izobraževanj Inštituta Antona Trstenjaka predava in svetuje svojcem, kako starostnika spraviti na noge.

Gospa Ivanka, v nekem zapisu ste napisali, da najprej sploh niste vedeli, da ste družinska oskrbovalka. Kaj je vas pripeljalo do te vloge?

Oče je bil onkološki bolnik, zanj je skrbela mama, jaz sem ob svoji službi in družini prihajala trikrat tedensko. To je bilo prvo, ker družinski oskrbovalec si že, ko že nekaj ur tedensko pomagaš. Po očetovi smrti je mama živela sama, dokler se po gripi niso pojavile težave z dihanjem, nato še z roko, nazadnje pa je bila potrjena diagnoza močne osteoporoze. Pri 86 letih je prišla živet k nam. Vmes je zbolel še možev...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh