Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 let Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec

Za vas piše:
Žiga Berložnik
Objava: 30. 09. 2022 / 10:14
Oznake: Duhovnost, Dogodek, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
10 let Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec
Župnik Simon Potnik na praznovanju. FOTO: Jerneja Golob

10 let Pastoralne zveze župnij Slovenj Gradec

Pretekli vikend, 24. in 25. septembra, smo v Pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec imeli kar nekaj razlogov za slavnostno praznovanje. Pastoralna zveza je praznovala svojih prvih deset let, župnik Simon Potnik se je srečal z Abrahamom, praznovali pa smo tudi tradicionalno RadŽivimovanje – srečanje vseh udeležencev programov RadŽivima.

Pastoralna zveza je nastala z združevanjem štirih župnij – Slovenj Gradec, Stari trg, Sele in Pameče. Območje štirih župnij je bilo preveliko, da bi ga lahko pokrival en sam duhovnik. Jedro so takrat predstavljali duhovnika Simon Potnik in Tadej Legnar, duhovni pomočnik Maksimiljan Matjaž, sedaj celjski škof, in diakon Jure Sojč. Nekaj let kasneje sta se pridružila še duhovnik Ernest Berložnik in sestra Alenka Mirkac. Z nastankom Pastoralne zveze so se začeli tudi prvi programi RadŽivim za otroke. 

Nastajale so nove skupine za odrasle

To je bil čas, ko so začele nastajati nove skupine za odrasle. Med drugim je nastala skupnost katehetov, skupina nosilcev za delo z veroučenci, skupina MladiA ter nova skupina delivcev obhajila. Nastale so tudi nove zakonske skupine, iz katerih so kasneje zrastle številne druge aktivnosti za družine in nove skupine. Prav tako so se takrat začeli zametki skupnosti Evangelizatorji ljubezni. Že takoj na začetku delovanja Pastoralne zveze pa se je oblikovala tudi skupina KORNEVA – Koroška nova evangelizacija - ki je izdelala strateški načrt in izoblikovala skupno vizijo naše Pastoralne zveze. Iz novo nastalih skupin so hitro zrasli prvi sadovi - vse od adventnih večerov, seminarjev za zakonce, romanj, duhovnih vaj ter še in še.

V pogovoru s celjskim škofom Maksimilijanom Matjažem in župnikom Simonom Potnikom. FOTO: Arhiv Pastoralne zveze  
 

Sadovi obiska v Kanadi

Ena izmed ključnih prelomnic v delovanju Pastoralne zveze je bila zagon Alfa programa. Manjša skupina članov naše skupnosti je septembra 2018 obiskala Halifax v Kanadi, kjer živijo Alfo ter si z njenimi koncepti pomagajo pri organizaciji svoje skupnosti. Januarja naslednjega leta smo jo organizirali tudi pri nas, odziv pa je močno presegel pričakovanja, saj se je prijavilo več kot 120 udeležencev. V istem času je iz voditeljev omizij vzniknila prva Exodus90 bratovščina ter kot nežnejša proti utež skupina Blagor ženskam.

FOTO: Arhiv Pastoralne zveze

Po tem se je zvrstilo še kar nekaj Alf, naša skupnost pa je dobivala širino tudi izven domačih meja, za kar je v veliki meri zaslužna epidemijaa ter prestavitev srečevanj na medmrežje. Kot vrsta »naključij«, ki smo jih bili deležni, je bilo tudi to, da smo tik pred korono uredili povsem novo in sodobno spletno stran Pastir.si. Z željo po nadaljnjem srečevanju po zaključku Alfe, je vzklilo več malih občestev.

FOTO: Žiga Berložnik

Tik pred začetkom epidemije smo pričeli z mesečnimi srečanji družinske kateheze, kjer z letošnjim letom uvajamo četrto skupino. Tako bo vseh družin trideset, vseh udeležencev pa presega 120.

Tekom desetletja smo nabor RadŽivimov razširili iz sprva otroškega še na Družinski RadŽivim, RadŽivimza mlade in RadŽivim za seniorje, RadŽivim pod šotori, Pastirjev RadŽivim za odrasle ter RadiBiŽiveli – za misijone.

FOTO: Arhiv Pastoralne zveze

Na praznovanju smo se spomnili vseh dogodkov, ki so doslej obogatili našo skupnost, jo jačali in večali. Sobotno dogajanje je popestril večer slavilne glasbe s skupino Abend, nedeljsko jutro pa smo nadaljevali s slavnostno sveto mašo ter druženjem ob pogostitvi. Srečanje je imelo humanitarno noto, na pobudo abrahamovca smo za namen misijonov v Venezueli zbrali skoraj 5000 EUR sredstev, ki bodo porabljeni za pomoči potrebne in Gospodu v slavo. Praznovanje je bilo resnično polno veselja, svetlih pogledov in širokih nasmehov, v zraku pa se je zelo čutila prisotnost Duha.

Več utrinkov v fotogaleriji.



Nalaganje
Nazaj na vrh