Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 dni vojne v Gazi, 100 dni trpljenja na eni in drugi strani

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 01. 2024 / 09:51
Oznake: Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2024 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
100 dni vojne v Gazi, 100 dni trpljenja na eni in drugi strani
Začasna zasilna bivališča v Gazi. FOTO: Združeni narodi/Platforma X

100 dni vojne v Gazi, 100 dni trpljenja na eni in drugi strani

Vojna med islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom je vstopila v 100. dan. V izraelski operaciji, ki je posledica Hamasovega napada na Izrael, v katerem je bilo ubitih približno 1200 ljudi in zajetih okoli 250 talcev, je v 100 dneh izgubilo življenje že več kot 23.800 Palestincev. Vonji pa žal še ni videti konca.

Združeni narodi ob tem opozarjajo, da je vojna v Gazi omadeževala človečnost, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa napovedal, da jih nihče, »niti Haag«, ne bo ustavil pred zmago. »Možno in potrebno je nadaljevati do zmage in to bomo storili,« je po poročanju tujih medijskih hiš, ki jih povzema STA, dejal Netanjahu na sobotni večerni novinarski konferenci.

Tožba proti Izraelu

Ob omembi Haaga je imel Netanjahu v mislih tožbo proti Izraelu, ki jo je zaradi domnevnega genocida nad Palestinci v Gazi na Meddržavno sodišče v Haagu vložila Južna Afrika ter zavezništvo oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, poimenovano tudi Os odpora. Netanjahu je poudaril, da so z operacijo v Gazi že »uničili večino bataljonov Hamasa«, a dodal, da se razseljeni s severa Gaze ne bodo mogli kmalu vrniti na domove: »Obstaja mednarodno pravo in ta pravi preprosto: odstraniš prebivalstvo in mu ne dovoliš vrnitve, dokler obstaja nevarnost. In nevarnost obstaja. Tam potekajo boji.«

Smrt, uničenje, lakota, žalost

Vodja agencije ZN za palestinske begunce Philippe Lazzarini je ob obisku opustošenega območja Gaze dejal, da »strašna smrt, uničenje, razseljevanje, lakota, izguba in žalost v zadnjih 100 dneh omadežujejo našo skupno človečnost«. Cela generacija otrok v Gazi je bila travmatizirana, bolezni se širijo in ura »hitro tiktaka proti lakoti«, v izjavi, objavljeni na platformi X opozarja Lazzarini.

Antisemitski incidenti v ZDA močno v porastu

Medtem z druge strani luže poročajo, da je število antisemitskih incidentov v Združenih državah v 100 dneh od začetka vojne med Izraelom in Hamasom naraslo za več kot 350 odstotkov. Kot navaja Liga proti obrekovanju (ADL), so se napadi med 7. oktobrom in 7. januarjem povečali za 360 odstotkov v primerjavi z letom prej, za skupno 3283 incidentov, v primerjavi s 712 incidenti v istem obdobju prejšnjega leta, je poročal portal Catholic News Agency (CNA).


Nalaganje
Nazaj na vrh