Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

100 let od prihoda sester usmiljenk v Mengeš

Za vas piše:
Petra Hubad Gabršček
Objava: 18. 12. 2021 / 16:56
Oznake: Občina, Rojstni dan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2021 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
100 let od prihoda sester usmiljenk v Mengeš
V septembru so sestre usmiljenke s sveto mašo obeležile 100. let prisotnosti v Občini Mengeš. FOTO: arhiv Dom sv. Katarine Mengeš

100 let od prihoda sester usmiljenk v Mengeš

Leto 2021 se počasi izteka tudi v Domu svete Katarine v Mengšu, a letošnje leto je posebno leto, saj sestre usmiljenke, ki so ustanoviteljice Doma svete Katarine, praznujejo 100. obletnico prihoda v Mengeš.

Njihova zgodba se je sicer začela v mesecu januarju pred 100 leti, ko so se prvič pojavile med Mengšani. Njihovo uradno ime je Hčere krščanske ljubezni, vendar so jih ljudje poimenovali sestre usmiljenke, saj so vso svojo pozornost in ljubezen ter sočutje namenjale sočloveku.

Od Vahtarjeve ubožnice do Doma sv. Katarine

Leta 1921 so se naselile na Vahtarjevi domačiji. Njihov lastnik jim jo je podaril, da bi v njej sprejemale »majhne« ljudi, tiste, ki nimajo ničesar in nikogar. Sestre naj bi tako kot zanj skrbele iz njegove zapuščine še za 10 najbolj revnih »meščanov«. Z lastnimi močmi so dograjevale domačijo, ki se ji je med domačini prijelo ime »Vahtarjeva ubožnica«.

Neprijazna zgodovina

Sama zgodovina ni bila lahka in prijazna do sester, vendar so pri svojem poslanstvu vztrajale in imele vero, da bo na koncu vse tako kot mora biti. Z zgodovino med obema vojnama se je domačija poimenovala v Dom onemoglih, ta pa v Dom počitka. Nacionalizacija in agrarna reforma sta sestre in vse njihovo delo odmaknili od ljudi.

Hiša se je vedno bolj polnila

Provincialno predstojništvo je leta 1973 prav za starajoče se sestre zgradilo hišo na Vrhovnikovi ulici št. 1. Hiša se je vedno bolj polnila, tudi za sestre, ki so se upokojile v Domu počitka. Sestre so se leta 1976 začele vključevati v Dom za stare v Kamniku. Začele so poučevati verouk, obiskovale so bolne in osamljene. Glavno poslanstvo je bilo in je še vedno skrb za druge.

V septembru so jih obiskali ljudski pevci, ki delujejo v kulturnem društvu Hiša čez cesto. FOTO: arhiv Dom sv. Katarine Mengeš

Danes v domu 60 stanovalcev

Z denacionalizacijo so dobile nazaj, kar jim je bilo odvzeto z agrarno reformo in nacionalizacijo. Tako je ob hiši na Zavrti 45 zrasel Dom sv. Katarine, ki lahko sprejme 60 oskrbovancev. 3. 1. 2012 je dom začel sprejemati stanovalce ter ponujal zaposlitve. Sedaj je v domu 60 stanovalcev, med njimi 12 sester usmiljenk. V domu so zaposleni zunanji kadri, ki pa se mu pridružujejo tudi sestre usmiljenke in tako nadaljujejo svoje poslanstvo.

Gospa Agata je letos proslavila 106 let. FOTO: arhiv Dom sv. Katarine Mengeš

Najstarejša stanovalka praznovala 106 let

V domu smo imeli skozi leto kar veliko praznovanj častitljivih rojstnih dni, od 89 let naprej do celih 106! Toliko tort v enem mesecu ne pomnimo. Toliko nasmejanih obrazov, toliko sreče! Dragi stanovalci in drage stanovalke - na še veliko rojstnih dni!

Gospo Agato je sveti Miklavž letos obiskal že 106-ič. FOTO: arhiv Dom sv. Katarine Mengeš





Nalaganje
Nazaj na vrh