Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

13. Pučnikov simpozij ob 90. obletnici rojstva očeta samostojne slovenske države

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 03. 2022 / 08:41
Oznake: Dogodek, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
13. Pučnikov simpozij ob 90. obletnici rojstva očeta samostojne slovenske države
Letos mineva 90 let od rojstva očeta samostojne slovenske države dr. Jožeta Pučnika. FOTO: Bogomir Štefanič

13. Pučnikov simpozij ob 90. obletnici rojstva očeta samostojne slovenske države

Ob 90. obletnici rojstva očeta samostojne slovenske države, politika, sociologa in oporečnika v nekdanjem režimu dr. Jožeta Pučnika (1932–2003) pripravlja Inštitut dr. Jožeta Pučnika (IJP) v sodelovanju s fundacijo Konrad Adenauer Stiftung (KAS), z Evropsko platformo spomina in vesti ter Občino Slovenska Bistrica tradicionalni, že 13. Pučnikov simpozij.

Na simpoziju, ki bo danes, v petek, 11. marca 2022, od 13. ure naprej potekal v Viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici, bodo v okviru svečane akademije podelili tudi Pučnikovo plaketo za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji, zbrane pa bo nagovoril predsednik Akademskega sveta IJP dr. Matevž Tomšič.

Pozdravni nagovori

Simpozij se bo začel s pozdravnimi nagovori ustanovitelja IJP Gorazda Pučnika, generalnega sekretarja SDS mag. Boruta Dolanca, Holgerja Haibacha iz KAS, župana Slovenske Bistrice dr. Ivana Žagarja in predsednika Evropske platforme spomina in vesti dr. Mareka Mutorja, ki bo spregovoril prek videonagovora.

Refleksije današnjega časa

V osrednjem delu bodo govorci razmišljali o dr. Jožetu Pučniku ob 90. obletnici njegovega rojstva in prispevali refleksije današnjega časa. Spregovorili bodo predsednik Zbora za republiko France Cukjati, ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica mag. Iva Pučnik Ozimič, prek videonagovorov akademik dr. Janko Kos in poslanec mag. Branko Grims ter drugi.

Kaj? 13. Pučnikov simpozij. Kdaj? V petek, 11. marca 2022, ob 13. uri. Kje? V Viteški dvorani gradu v Slovenski Bistrici. Kdo? Prireditelji so Inštitut dr. Jožeta Pučnika (IJP), fundacija Konrad Adenauer Stiftung, Evropska platforma spomina in vesti, Občina Slovenska Bistrica.

Predstavitev dvojezične publikacije

Pred svečano akademijo s podelitvijo Pučnikove plakete pa bo Metod Berlec vodil še predstavitev dvojezične publikacije »Jože Pučnik – oče slovenske države/Father of the Slovenian State« in pogovor z avtorico dr. Andrejo Valič Zver.

Izjemen čas zahteva, da se ozremo k izjemnim ljudem

»Izjemen čas, ki ga živimo zaradi izjemnih zdravstvenih, gospodarskih in političnih razmer, kliče, da se ozremo k izjemnim ljudem, ki so nam lahko zaradi svojega poguma in vztrajnosti pri prizadevanju za skupno dobro resničen zgled tudi danes,« so v vabilu na simpozij zapisali prireditelji.

Človek jasnih načel in vrednot

In dopisali, da bi v turbulentnih zgodovinskih časih še kako potrebovali Pučnikovo razumskost, metodičnost, usmerjenost k reševanju konfliktov, strpnost, pogum, odločnost in resnicoljubnost. »Pučnik je vedel, kaj je dobro in prav, saj je bil človek jasnih načel in vrednost, spoštovan od somišljenikov, pa tudi nasprotnikov,« še izpostavljajo v IJP.

Nalaganje
Nazaj na vrh