Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

24 ur molitve in posta za domovino pred dnevom državnosti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 06. 2024 / 07:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2024 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
24 ur molitve in posta za domovino pred dnevom državnosti
24 ur molitve in posta za domovino bo zaokrožila torkova sveta maša za domovino v ljubljanski stolnici.

24 ur molitve in posta za domovino pred dnevom državnosti

Pred praznikom dneva državnosti poteka, kot je že običaj, 24 ur molitve in posta za domovino, letos pod geslom »Prinašajmo Kristusov mir«. Zaključni dogodek bo zahvalna sveta maša za domovino, škofje pa bodo tudi podelili odličje sv. Cirila in Metoda.

Letos 24 ur molitve in posta poteka od ponedeljka, 17. junija, od 18.30 do torka, 18. junija 2024, prav tako do 18.30, in bo 24-urna priprava in uvod v sveto mašo za domovino. 24-urno molitev oblikujejo različne skupine doma in po svetu, poteka pa prek spleta in se ji je mogoče pridružiti na YouTube kanalu Družina media.


Molitvena ura in maša za domovino

24-urna molitev se bo, že po običaju, sklenila v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja, kjer bo v torek, 18. junija 2024, ob 17.30 najprej molitvena ura, po njej pa še tradicionalna sveta maša za domovino pred državnim praznikom dneva državnosti.

Sveta maša za domovino v ljubljanski stolnici lansko leto. FOTO: Tatjana Splichal

Mašo bo daroval škof Saje

Zahvalno mašo za domovino, h kateri so povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora, bo skupaj z drugimi slovenskimi škofi daroval predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK), novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

Kdo bo sodeloval?

Pri bogoslužju bodo sodelovali člani Vojaškega vikariata, Policijskega vikariata, zbor Slovenske filharmonije in predstavniki Slovenske vojske, je sporočil tiskovni predstavnik SŠK dr. Gabriel Kavčič.

Odličje mojstru Andreju Šušteršiču

Škof Saje pa bo isti dan, torej v torek, 18. junija 2024, v Ljubljani najvišje priznanje Katoliške cerkve v Sloveniji, odličje sv. Cirila in Metoda, izročil mojstru in podjetniku Andreju Šušteršiču za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci, kakor so sklenili slovenski škofje na 146. redni seji SŠK v ponedeljek, 6. maja 2024.

Zahtevne prenove cerkvenih objektov

Andrej Šušteršič več kot 50 let predano in zavzeto deluje v korist slovenske sakralne kulturne dediščine z izvedbo zahtevnih prenov cerkvenih objektov. Kot dejaven kristjan svoje delo obnove in vzdrževanja osrednjih slovenskih svetišč povezuje z osebno dobrodelnostjo in gradnjo občestva med verniki, je zapisano v utemeljitvi.

Ne le poslovni odnos

In še: »Slovenski duhovniki so v petih desetletjih sodelovanja z njim spoznali, da mojstru kot vernemu kristjanu ne gre le za poslovni odnos, temveč opravlja svoje delo kot poslanstvo v službi cerkveni skupnosti in sakralni umetnosti.«

V središče postavljen mir

Kot pa so sporočili iz Skupine Molitev in post za domovino, so letos v središče postavili mir. Ljudje namreč iščemo, upamo, mnogi tudi molimo za mir – za svetovni mir, za mir med ljudmi in v nas, v naših srcih, v naši duši; za pravični mir.

Odrešenjski mir

»Ko je Jezus po vstajenju od mrtvih pri zaprtih vratih stopil v sobo, kjer so bili zbrani prestrašeni učenci, jim je rekel: 'Mir vam bodi. Ne bojte se.' Prinesel jim je svoj, Kristusov mir. Mir kot nasprotje strahu, odrešenjski mir. Ta ne more biti drugačen kot pravičen, sicer ne bi mogel biti odrešenjski,« so zapisali prireditelji.

Pravičen mir

In nadaljevali, da je človeško gledano pravičen mir za vsak narod, vsako državo, vsakega človeka lahko različen, zato še tako vztrajno iskanje človeškega pravičnega miru ne končuje vojn, trpljenja žrtev vojn, sirot, vdov, staršev, ki jim umirajo otroci, ne končuje konfliktov v družinah, družbi …

Poiščimo in prinašajmo Kristusov mir

»Svet in mi vsi potrebujemo Kristusov mir, zato ga poiščimo in prinašajmo v svoje družine, v naše cerkve, šole in delovna okolja, v naša mesta in vasi, v naše odnose v politiki in družbi, v odnose med narodi in državami, tudi k najpomembnejšim svetovnim odločevalcem,« so še zapisali v vabilu.

Mir kot blagoslov

In še, naj mir prinašamo kot blagoslov, ki rojeva upanje, veselje, pravičnost, resnicoljubnost, solidarnost; ki vodi k spoštovanju vsakega poštenega dela; ki gradi in ne podira; ki nas spodbuja, da zmoremo deliti in ne nabiramo le zase; ki nam omogoča, da v še tako težki preizkušnji najdemo pogum za upanje.

Devetdnevnica za domovino

Devetdnevnico za domovino, ki bo molitvena priprava na dan državnosti, bodo začeli v nedeljo, 16. junija 2024, župnije pa prosijo, naj devetdnevnico vključijo v svoje bogoslužje in pripravijo skupno molitev, bdenje ali mašo za domovino.

Naša skupna prošnja za Kristusov mir ...

»Izročimo Bogu našo domovino ter zanjo in njene prebivalce molimo in prosimo Božjega varstva in blagoslova, ki ga v teh časih še kako potrebujemo. Naj bo letošnjih 24 ur molitve in posta za domovino naša skupna prošnja za Kristusov mir,« so še sporočili iz Skupine Molitev in post za domovino.

... in skupna zahvala

In še zaključili: »In skupna zahvala, da nam bo ta mir darovan in ga bomo lahko prinašali tudi drugim, saj živimo iz Jezusove obljube: 'Oče vam bo dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu' (Jn 15,16).«

24-urni molitvi in postu za domovino se pridružite TUKAJ.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh