Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

240 let organiziranega šolstva v Jakobskem Dolu

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 15. 12. 2023 / 06:07
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 06:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
240 let organiziranega šolstva v Jakobskem Dolu
Kulturni program so oblikovali učenci s svojimi mentorji. FOTO: Anita Kirbiš

240 let organiziranega šolstva v Jakobskem Dolu

V torek, 12. decembra, so v Jakobskem Dolu v občini Pesnica obeležili 240. obletnico organiziranega šolstva v kraju. Torej samo devet let po tem, ko je Marija Terezija uvedla splošno šolsko obveznost, je v časih brez elektrike in sodobne informacijske tehnologije reforma z Dunaja dosegla tudi slovenskogoriško vas Jakob. Praznovanje polnih 240 let rednega šolskega procesa je dokaz, da v Jakobskem Dolu znajo in zmorejo!

»Do sedaj odkriti najstarejši pisni vir izkazuje, da je leta 1783 v Sv. Jakobu prvi učitelj Mihael Zinauer v svojem stanovanju začel redno poučevanje. Med prvimi viri je tudi zapis, da je v prvih letih obiskovalo pouk 32 fantov in eno dekle. Vse do sredine 19. stoletja kraj ni imel svoje šole, zato je župnik Franc Repa poskrbel za odkup stanovanja nadučitelja Rotmana. Njegovo hišo so temeljito obnovili in dogradili dve učilnici. Danes je v prostorih te stavbe kulturna dvorana, starejše generacije domačinov pa jo po vseh letih še vedno imenujejo 'stara šola'. Šolski sobi sta kmalu postali premajhni, zato je kraj 1897. leta dobil prvo šolsko zgradbo s tremi učilnicami in stanovanji za učitelje. Ta zgradba še danes predstavlja osrednji del šolske stavbe. S pomanjkanjem šolskih prostorov so se v Jakobskem Dolu srečevali vseskozi. Zaradi težke gospodarske krize je načrtovana gradnja večje šole pred prvo svetovno vojno padla v vodo. Po II. svetovni vojni je dalj časa pouk potekal tudi v Zadružnem domu. V dobrih sto letih se je število učencev povečalo na 350, to število pa je ostalo vse do leta 1970. Leta 1975 je šola dobila prizidek, leta 1985 so jo ponovno dogradili in takrat je šola dobila sodobnejše prostore; 1994. tudi telovadnico, dogradil in opremil se je tudi otroški vrtec, ki deluje pod okriljem šole. Danes obiskuje jakobsko devetletko 120 otrok, ki jim znanje v sodobnih učilnicah predaja 21 strokovnih delavcev,« je povzela zgodovinsko preteklost ravnateljica šole Zdenka Ekselenski. 

Vključeni prav vsi učenci in učitelji

Zadnje tri mesece so trdo delali, v priprave na dogodek so bili vključeni prav vsi učenci in učitelji. Na osrednji večerni slovesnosti v šolski telovadnici so izvedli pester kulturno-umetniški program, v katerega so bili vključeni vsi učenci. Za scenarij in režijo dogodka je poskrbela učiteljica slovenščine in mentorica gledališke skupine Franja Senčič. Z dramatiziranimi prizori iz šolskih in župnijskih kronik ter z recitali poezije iz kanona slovenske otroške in mladinske literature so mladi gledališčniki na izviren način predstavili dogajanje v šoli in kraju od 1783. leta dalje pa do danes. Odigrane prizore pa so smiselno povezovali nastopi osnovnošolcev (folkloristov, otroškega in mladinskega pevskega zbora, Orfflove in plesne skupine). Na pomoč so jim priskočili tudi nekdanji učenci šole (Nika Matečko, Viktorija Januš, Pija Šumenjak). V gosteh sta bila Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in Mešani pevski zbor KUD Jakob.

Ob tej priložnosti so izdali zbornik na 100 straneh, ki je velikega pomena ne samo za šolo, ampak tudi za kraj, saj so popisali celotno zgodovino šolstva v Jakobu, kar predstavlja tudi pomemben zgodovinski dokument.

Bogatejši za nova spoznanja

»Vse šolsko leto smo bili pravi raziskovalci in tako postajali tudi sami bogatejši za marsikatero novo spoznanje. Na spletu smo objavljali stare fotografije in obujali spomine na šolska leta prejšnjih generacij. Navezali smo stike z nekaterimi še živečimi učitelji in učenci naše šole, ki so v življenju postali uspešni bodisi doma ali v tujini in dosegli tudi doktorske nazive znanosti, da so nam natrosili svoje drobtinice,« je povedala učiteljica glasbene umetnosti in mentorica ter članica uredniškega odbora Janja Kraner. 

Na svečanosti so gostili ministra za vzgojo in izobraževanje RS dr. Darja Feldo in dr. Mileno Kerndl, predstojnico OE Zavoda za šolstvo Maribor, dogodka pa so se udeležili tudi pesniški župan mag. Gregor Žmak in mnogi drugi, ki so pomembno prispevali k dogodku. 

Uvodoma je obiskovalce in visoke goste v prepolni šolski telovadnici pozdravila in nagovorila ravnateljica šole Zdenka Ekselenski in jim zaželela dobrodošlico v Jakobu. Ob tem pa se je tudi sprehodila skozi mejnike v 240-letni zgodovini šolstva v kraju.

Za dobro šolo niso ključni zidovi, temveč ljudje

Zbrane je nagovorila še dr. Kerndlova: »Ob jubilejih se spominjamo preteklosti, ki so pustile pečat – brez pretekolosti namreč ni sedanjosti in ne prihodnosti. Na Zavodu za šolstvo vašo častitljivo obletnico vidimo kot priložnost za zahvalo. Za dobro šolo namreč niso ključni zidovi, ampak ljudje, ki učijo in vzgajajo mlade. Na OŠ Jakob nenehno strokovno rastete z namenom, da omogočate učencem najboljši razvoj glede na njihove zmožnosti in interese, jih usmerjate in opogumljate ter jim dajete priložnosti. Ponašate se z odličnimi dosežki, v katere so vtkane številne niti vzajemnega sodelovanja v širšem pomenu. Na Zavodu se že veselimo ciljev, ki jih boste dosegli v prihodnje. Vaša šola je opravila izjemno pot in od vsega začetka ostaja steber socialnega in kulturnega življenja v kraju.«

Ustvarjalnost, radovednost in znanje

Pred mikrofon je stopil tudi minister, dr. Darjo Felda, ki se je ravnateljici in zaposlenim na šoli zahvalil za predanost, soustvarjanje skupnosti in razvoj šole: »Vizija šole in vrtca v Jakobskem Dolu vključuje tri vrednote, ki zaznamujejo mladega človeka ustvarjalnost, radovednost in znanje. Nič manj pa ni pomembna vzgoja mladih, ki zapuščajo to šolo, saj le tako lahko postanejo odgovorni in uspešni v svojem življenju, zato sta znanje in izobraževanje še naprej pomembna stebra vaše skupnosti; mladi so prihodnost teh krajev in tudi naše države. Mnogi predniki so prispevali k razvoju šolstva, zato smo mi vsi še toliko bolj odgovorni, da naprej gradimo svetlo prihodnost za naše otroke.« 

Zgodba o vztrajnosti, znanju in trajnem napredku

Nekaj izjemnih misli je za govorniškim pultom podelil tudi pesniški župan mag. Gregor Žmak: »Častitljiva obletnica je priložnost, da se ozremo na bogato zgodovino našega kraja in se hkrati usmerimo k naši prihodnosti. Šola ni le zgradba, temveč je kraj, kjer se oblikujejo sanje mladih, učitelji pa so tisti, ki jim predajajo modrosti in znanje. Ponosni moramo biti na izjemno kulturno dediščino v Jakobskem Dolu, saj je področje šolstva prav tisto, ki je vedno igralo pomembno vlogo pri oblikovanju skupnosti. Obletnica nam govori zgodbo o vztrajnosti, znanju in trajnem napredku. Izobraževanje je izjemnega pomena, je pot k znanju in zrelosti, zato bodimo hvaležni, da nam je na voljo. Nemogoče je zaobiti vašo nepreceljivo vlogo v šolskem okolju, dragi učitelji. Vaš vzgojni vpliv je dolgoročen in to je tisto, kar bo na mladih pustilo pečat vse življenje.«

Praznovanje rojstnega dne šolstva v Jakobu so omogočili tudi mnogi donatorji, zato so obiskovalce v preddverju čakali izvodi zbornika, članice Društva kmečkih žena Jakob pa so se ponovno izkazale kot izjemne poznavalke kulinarike. In tam so se prepletale osebne zahvale, prenekateri spomini in kovali so se načrti za prihodnost – čez deset let namreč v Jakobu praznujejo četrt tisočletja organiziranega šolstva. Čestitamo!

Nalaganje
Nazaj na vrh