Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

406.000 glasov

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 27. 04. 2022 / 21:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 22:25
406.000 glasov
Branko Cestnik. FOTO: Tatjana Splichal

406.000 glasov

Analitiki in komentatorji nam v teh dneh dostavljajo ogromno misli o fenomenu dr. Roberta Goloba in Gibanja Svoboda. Strinjati se je s tistimi, ki poudarjajo, da Golobov triumf kaže na željo po spremembi v slovenski politiki. Strinjati pa se je mogoče tudi s tistimi, ki menijo, da je zelo vprašljivo, ali je Golob sposoben to spremembo nasloviti (idejno razčleniti in formulirati) ter jo udejanjiti.

Pojdimo po vrsti. Dejstva, da je za Goloba glasovalo 406.000* volivcev, se na da razložiti z: češ »strici iz ozadja«, češ »favorit medijev«, češ sploh in oh zvita propaganda. Drži, to troje je prispevalo k veliki zmagi. A zgodilo se je nekaj več, nekaj, česar v tolikšni meri ni pričakoval niti Golob.

Se je na belo nedeljo zgodilo ljudstvo? Zdi se, da je široka množica v Robertu Golobu začutila človeka, preko katerega lahko močno udari po etablirani politiki, se pravi hkrati po opozicijskem KUL-u in hkrati po Janševi vladi. KUL-u ni pomagalo, da se je s peno na ustih boril proti Janši. Janši ni pomagalo, da je kovidno Slovenijo briljantno popeljal med gospodarsko uspešne države, ob vojni v Ukrajini pa jo kot pozitivno junakinjo postavil na naslovnice svetovnih medijev.

Povedano drugače, množičen glas za Goloba si lahko razlagamo kot množičen protestni glas zoper dozdajšnjo slovensko politiko in kot močan impulz k spremembi. Med ljudstvom in Golobom se je na belo n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh