Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

500 let cerkve svete Ane v Boreči

Za vas piše:
Ciril Kozar
Objava: 21. 07. 2022 / 23:56
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 00:01
500 let cerkve svete Ane v Boreči
Cerkev svete Ane v Boreči. FOTO: Ciril Kozar

500 let cerkve svete Ane v Boreči

V Boreči na vrhu griča sredi jase med borovimi gozdovi že pet stoletij stoji cerkev svete Ane in spada v župnijo Gornji Petrovci.

Najstarejše poročilo o obstoju petrovske župnije, katere staro in še danes uporabljeno ime je Nédela (kar pomeni isto kot Sv. Trojica), je šele iz leta 1627. Vendar lahko zagotovo trdimo, da je župnija veliko starejša, o čemer nam pričajo starost njenih podružnic, posestne razmere v župniji in poseljenost tega območja v srednjem veku.

Čudež ob gradnji cerkve

Še danes med ljudmi kroži legenda, da naj bi jo sprva nameravali zgraditi v dolini sredi vasi. Imeli so že pripravljene velike kupe kamenja za zidove. Zjutraj, ko so prišli zidarji, je kamenje izginilo. Našli so ga na vrhu hriba, na mestu, kjer sedaj stoji cerkev. Ker se je to še nekajkrat ponovilo, so sklenili, da bodo cerkev gradili na hribu.

Sedanja cerkev sv. Ane je bila zgrajena leta 1521, pred tem pa naj bi na tem mestu stala tudi že manjša. O zgodovini sedanje stavbe je ohranjenih več podatkov, a je vseeno težko določiti, kakšna je bila v začetku, saj je skozi stoletja doživela več predelav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh