Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev monografije o Boreči

Za vas piše:
M. M.
Objava: 24. 08. 2021 / 12:59
Oznake: Duhovnik, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2021 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavitev monografije o Boreči
Ciril Kozar in župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber. FOTO: spletna stran Škofije Murska Sobota

Predstavitev monografije o Boreči

Ob 500-letnici cerkve svete Ane v Boreči v Župniji Gornji Petrovci je Ciril Kozar pripravil monografijo z naslovom Boreča, vas pod zavetjem sv. Ane.

Knjigo so ob veliki udeležbi domačinov in drugi gostov predstavili v gasilskem domu v Boreči. Prireditev je potekala v okviru občinskega praznika.

Monografija ima 176 strani

Pestro vsebino knjige je ob bogatem kulturnem programu predstavil avtor Ciril Kozar. Monografija na 176 straneh velikega formata poleg besedila prinaša obilo arhivskih in sodobnih fotografij, ki prikazujejo cerkev sv. Ane in vse drugo, kar je značilno za vas Borečo.

In za Borečo je značilno predvsem to, da v vasi že stoletja v zglednem sožitju živijo katoličani in evangeličani. To sožitje je razvidno tudi z naslovnice, ko je na prvi strani slika cerkve sv. Ane, na zadnji strani pa evangeličanski zvonik. (spletna stran Škofije Murska Sobota)

Hvaležnost za knjižno predstavitev vasi je izrazila tudi rojakinja evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip.

Za predstavitev knjige je veljalo veliko zanimanje. FOTO: spletna stran Škofije Murska Sobota

Jožef Ficko in Alojzij Kozar

V knjigi pobližje spoznamo tudi tamkajšnjega rojaka Jožefa Ficka, ki je v prvi polovici 19. stoletja kot duhovnik deloval med gradiščanskimi Hrvati in zanje napisal več knjig, obenem pa ustanovil fundacijo, ki je pomagala pri šolanju njegovim sorodnikom in drugim prebivalcem Boreče. V knjigi je osvetljeno tudi delo božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki je pri cerkvi sv. Ane leta 1936 daroval novo mašo, gradnjo te cerkve pa je opisal v romanu Licenciat Janez.

Knjigo je založilo podjetje GOR-STOR in je druga v nizu predstavitev goričkih krajev. Prva, Martinje, vas pod Srebrnim bregom, je izšla leta 2017. FOTO: spletna stran Škofije Murska Sobota

»Knjiga Boreča, vas pod zavetjem sv. Ane je dragocena z zgodovinskega in ekumenskega vidika, obenem pa je pomemben korak v drugem petletnem obdobju v Škofiji Murska Sobota, ki je posvečeno besedi,« so bo tem še zapisali na spletni strani soboške škofije.

Kupi v trgovini

birma
Gangster ali duhovnik?
Za mladino
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh