Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O Antonu Drobniču, možu neuklonljivih ramen

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 08. 2021 / 12:50
Oznake: Knjiga, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
O Antonu Drobniču, možu neuklonljivih ramen
Anton Drobnič je največji pečat v zgodovini slovenskega naroda pustil kot prvi generalni tožilec v samostojni državi, bil je tudi soustanovitelj in predsednik Nove Slovenske zaveze. FOTO: Tatjana Splichal

O Antonu Drobniču, možu neuklonljivih ramen

Pri založbi Družina je izšla knjiga »Anton Drobnič – Mož neuklonljivih ramen (Pogovor s Francetom Pibernikom)«, ki jo bodo predstavili v torek, 24. avgusta 2021, ob 19. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Anton Drobnič (1928–2018) je največji pečat v zgodovini slovenskega naroda pustil kot prvi generalni tožilec v samostojni državi, bil je tudi soustanovitelj in predsednik Nove Slovenske zaveze (NSZ). V pogovoru s prav tako že pokojnim Francetom Pibernikom se spominja mnogih življenjskih izzivov in udarcev.

Pogovor Bogomirja Štefaniča z Barbaro Brezigar in Petrom Sušnikom o knjigi »Anton Drobnič – Mož neuklonljivih ramen (Pogovor s Francetom Pibernikom)« bo v torek, 24. avgusta 2021, ob 19. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Pogovori z Antonom Drobničem

Pogovori z Antonom Drobničem odkrivajo tisti del generacije, ki je doživela 2. svetovno vojno, komunistično revolucijo in povojne poboje; občutila teror totalitarnega komunističnega režima in se borila za osamosvojitev slovenske države.

Vabilo na pogovor ob predstavitvi knjige.

Zavzemanje za domovino in krščanske vrednote

Anton Drobnič se je v vseh obdobjih z vsem žitjem zavzemal za domovino in krščanske vrednote: med 2. svetovno vojno je sodeloval v domobranskih enotah, trpel politični zapor in internacijo v komunističnem koncentracijskem taborišču, kot pravnik je deloval na zavarovalnici in v zasebni advokaturi.

Imela sem srečo, da sem bila med Drobničevimi ožjimi sodelavci. Spoznali smo ga kot častnega in pokončnega moža, pri katerem je moč argumenta vedno prevladala nad argumentom moči. (Barbara Brezigar)

Moč argumenta nad argumentom moči

»Imela sem srečo, da sem bila med Drobničevimi ožjimi sodelavci. Spoznali smo ga kot častnega in pokončnega moža, pri katerem je moč argumenta vedno prevladala nad argumentom moči. Zato smo njegovo družbo iskali tudi po njegovi upokojitvi in se z njim srečevali vse do njegove smrti,« je v spremni besedi zapisala generalna državna tožilka med letoma 2005 in 2011 Barbara Brezigar.

Zato sem vesela, da ga bodo imeli bralci možnost spoznati takšnega, kakršen je bil v resnici: pogumnega in bistrega, brez predsodkov, z občutkom za prav in polnega človeka topline. (Barbara Brezigar)

Na račun pravice in resnice se ni nikoli uklonil

In še: »Nikoli ni izbiral lahkih poti. Na račun pravice in resnice se ni bil nikoli pripravljen ukloniti. Niti kot človek niti kot generalni državni tožilec za časa njegovega življenja v javnosti ni bil predstavljen v pozitivni luči, ki je ustrezala dejstvom. Zato sem vesela, da ga bodo imeli bralci možnost spoznati takšnega, kakršen je bil v resnici: pogumnega in bistrega, brez predsodkov, z občutkom za prav in polnega človeka topline.«

Več o knjigi TUKAJ, prelistate pa jo lahko TUKAJ.

Barbara Brezigar in Peter Sušnik

Knjigo bosta v pogovoru z novinarjem Družine in urednikom mesečnika Slovenski čas Bogomirjem Štefaničem predstavila pisca spremnih besed Barbara Brezigar in Drobničev naslednik na mestu predsednika NSZ Peter Sušnik.

Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov

Dogodek bo v duhu evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki bo dan prej, v ponedeljek, 23. avgusta 2021. Za prisotnost bodo potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev PCT (prebolevnik – cepljen – testiran).

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh