Zapri
Iskanje

Ljubil je dom, življenje, domačo zemljo

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 28. 04. 2021 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2021 / 12:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ljubil je dom, življenje, domačo zemljo

Ljubil je dom, življenje, domačo zemljo
Zemeljsko slovo prof. Franceta Pibernika.

Covid-19 je prof. Francetu Piberniku skrajšal trpljenje, povezano z drugimi boleznimi. Svojo življenjsko pot je sklenil 21. aprila v bolnišnici na Golniku. FOTO: Tatjana SplichalPesnika in pisatelja prof. Franceta Pibernika je 23. aprila popoldne na kranjskem mestnem pokopališču v Pibernikovem grobu, v katerem že počivata njegov sin slikar in kipar Andrej (umrl je pred desetimi leti) in žena Jolanda (umrla je pred dvema letoma), pokopal župnik župnije Kranj – Zlato polje Erik Švigelj v navzočnosti pesnikovega nečaka mag. Pavla Pibernika, župnika župnije Mekinje, in duhovnika Pavla Juhanta. Rajni je bil namreč župljan župnije Kranj – Zlato polje, kar je župnik Švigelj tudi omenil v svojem nagovoru. Spomnil je na to, da je redno prihajal k maši v njihovo župnijsko cerkev sv. Modesta, rad je tudi sodeloval pri kulturnih prireditvah. Izpovedoval je svojo vero tudi, ko so nasprotniki vere in Cerkve ter prikazovanja resnice o vojnem in povojnem obdobju na Slovenskem pritiskali nanj. Ni se ustrašil pisati o pesniku Francetu Balantiču; je dosegel, da smo ga Slovenci končno spoznali in mu priznali, kako velik pesnik je bil.

Pesnika Balantiča je v svojem govoru omenil tudi mag. Milan Krišelj, dijak prve generacije Gimnazije Kranj, ki jo je učil slovenščino prof. Pibernik. Poudaril je, kako zelo so ga spoštovali dijaki. Tudi zaradi tega, ker je imel njihov profesor spoštljiv in zaupljiv odnos do njih. Njemu in še marsikomu je bil in ostaja vzornik.


France Pibernik je izpovedoval svojo vero tudi, ko so nasprotniki vere in Cerkve ter prikazovanja resnice o vojnem in povojnem obdobju na Slovenskem pritiskali nanj. FOTO: Tatjana Splichal


O Pibernikovi ljubezni do Slovenije, trdni zavesti pripadnosti slovenskim koreninam in slovenskemu narodu ter vsemu slovenskemu je nemo, a jasno, pričevala slovenska zastava.

Ni bilo velikih govorcev, hvalnic in spominjanj na Pibernikova velika književna dela. Mogoče je bilo celo bolje, da jih ni bilo, saj je vprašanje, koliko bi bila iskrena. Zadnje zemeljsko slovo od njega je bilo skromno, kakršen je bil pesnik in pisatelj sam, saj se je, po tem, kar je doživljal in preživljal, dobro zavedal, kaj je pristno in kaj zlagano, kaj politično zrežirano in kaj pošteno osebno povedano in tako tudi hoteno; kakšni so bili nekateri politični, literarni in kulturni mogotci do njega, pa bi sedaj hinavčili, leporečili in slepomišili, ko v zemljo polagajo njegove posmrtne ostanke. Kdor je bil z njim, bo ostal z njim, kdor pa ne, je bolje, da ga ni ob njegovem grobu. Besede so poceni, obveljalo pa bo tisto, kar je v njegovih številnih zelo kakovostnih literarnih delih, in iskrenost v spominu nanj.


Med njegovimi stihi bodo v rodni Komendi na ploščah zamolčanih žrtev druge svetovno vojne zanj pričevali tile: Ljubiti dom, /življenje žrtvovati, /za bolečino ve /le zemlja, mati. FOTO: Tatjana Splichal


Covid-19 mu je skrajšal trpljenje, povezano z drugimi boleznimi. Svojo življenjsko pot je sklenil 21. aprila v bolnišnici na Golniku. Zanj je po smrti žene Jolande skrbela hčerka Barbara, organistka specialistka. Za njim ostaja mogoče še kakšno v mislih zasnovano delo, a že to, kar je ustvaril, je izjemno, bo večno zapisano v njegov spomin, marsikomu pa tudi svarilo in opomin.

Med njegovimi stihi bodo v rodni Komendi na ploščah zamolčanih žrtev druge svetovno vojne zanj pričevali tile: Ljubiti dom, /življenje žrtvovati, /za bolečino ve /le zemlja, mati.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Umrl je France Pibernik (1928–2021)

Iz arhiva: Pripoved o lastni prehojeni poti

Odslej bo živel v delih

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Drugi priročniki
1,50€ Poglej izdelek: Življenjske težave
Nalaganje
Nazaj na vrh