Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Cerkvi sem član gospodarskega sveta

Objava: 28. 05. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:07

V Cerkvi sem član gospodarskega sveta

Obiskovalci iz drugih krajev, ki jih je iz dneva v dan vse več, v Odrančanih občudujejo neuničljivo upanje in sprejemanje žrtev, predvsem pa veliko složnost.

Jožef Kociper, Odranci

Neuničljivo upanje. S to besedno zvezo je prvi odranski župnik mons. Lojze Kozar (1910-1999) najslikovitejše upodobil vsa prizadevanja Odrančanov, da si zgradijo svojo prvo cerkev. Dve desetletji (1945-1964) so zaradi želje, da bi si zgradili svojo cerkev, šli skozi mnoge preizkušnje: zapor župnika in cerkvenih odbornikov, zaplemba župnišča in vsega gradbenega materiala, ki so ga intenzivno pripravljali več let. Nakar so dobili »milostno« dovoljenje za gradnjo cerkve, vendar z velikimi omejitvami (brez polkrožnih kapel, brez zvonikov, skratka brez zunanje podobnosti cerkvi). Cerkev so s temi omejitvami končali leta 1967. Vmes (14. marca 1966) pa je prišla velika preizkušnja, ko se je zrušila kupola in pod sabo pokopala osmero ljudi.

V ljudeh je ves čas tlelo neuničljivo upanje, da bodo lahko cerkev dokončali. Konec leta 2000 so po sklepu župnijskega pastoralnega sveta izpeljali...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh