Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdor ubija, je tudi sam mrtev

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 11. 06. 2005 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:07

Kdor ubija, je tudi sam mrtev

S spominsko mašo, ki jo je zadnjo nedeljo v Kočevskem rogu daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, smo se tudi v Cerkvi na Slovenskem spomnili žalostnih dogodkov izpred 60 let: zunajsodnih pobojev slovenskih domobrancev in drugih zamolčanih žrtev bratomorne vojne in revolucije.

S spominsko mašo, ki jo je zadnjo nedeljo v Kočevskem rogu daroval ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, smo se tudi v Cerkvi na Slovenskem spomnili žalostnih dogodkov izpred 60 let: zunajsodnih pobojev slovenskih domobrancev in drugih zamolčanih žrtev bratomorne vojne in revolucije. Kraška brezna Kočevskega roga in opuščeni rudniški rovi okoli Hrastnika so še vedno nema priča strašnega zločina. Razstava zgodovinarja Mitje Ferenca v Celju govori o 400 odkritih večjih ali manjših grobiščih zamolčanih žrtev revolucionarnega nasilja. Vsaj 100 naj bi jih bilo še neodkritih.

Zločin, ki se je leta 1945 zgodil na Slovenskem, je strašen. Osvobojena Evropa se je veselila zmage nad nacizmom, dežele, ki so prišle pod Sovjetsko zvezo in njene satelite, pa je zagrnila senca smrti. Tudi Slovenijo. Sledil ji je molk, ukazan od oblasti in posledica strahu. Ljudje so čutili, da je oblast, ki je izvršila takšno morijo, zmožna vsega. Velik del slovenskega naroda je edino uteho in upan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh