Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alojzij Guanella

Objava: 19. 10. 2011 / 09:38
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Alojzij Guanella

Alojzij Guanella

Atributi: belolas duhovnik v zrelih letih, prijaznega videza, obdan z otroki oz. pomoči potrebnimi

Alojzij Guanella je tako rekoč vse svoje življenje posvetil delu z mladimi in najbolj potrebnimi. Zanje je skrbel in se z njimi ukvarjal že v domači župniji, kasneje kot župnik in še zlasti kot član don Boskove družine. Številne njegove ustanove živijo in uspešno delujejo še danes.

Ime: Prvotno naj bi izhajalo iz germanskega imena Alwis, ki je zloženo iz starovisokonemških besed al »vse« in wisi »pameten, razumen«. Nekateri pa trdijo, da ima ime Alojz enak izvor kot Ludvik.

Rodil se je 19. decembra 1842 v severnoitalijanskem mestu Campodolcino blizu Sodria v škofiji Como v Italiji,
umrl pa 24. oktobra 1915 v Comu.

Družina: Bil je deveti izmed trinajstih otrok Lovrenca in Marije. Družina je bila revna, a pobožna, oče je bil kar 24 let župan, resnega in avtoritarnega značaja, mati pa bolj blaga in potrpežljiva.

Zavetnik: Nima posebnega patronata.

Skupnost: Salezijanci so redovna družba, ki jo je leta 1859 ustanovil sv. Janez Bosko. Člani skupnosti so duhovniki in laiki, njihovo osnovno poslanstvo pa je »oznanjevanje evangelija mladim, zlasti najrevnejšim«. Alojzij je v skupnost vstopil kot duhovnik leta 1875.

Sodobniki: don Bosko, prijatelja blaženi Andrej Karlo Ferrari, papež sv. Pij X.

Posvečenje: V duhovnika ga je posvetil škof Bernard Frascolla v Comu 26. maja 1866.

Službe: Sprva je deloval v župniji Prosto in Savogno, ko je postal salezijanec, pa najprej v salezijanskem oratoriju sv. Alojzija v Turinu in kot ravnatelj zavoda v Duprazu. Po nekaj letih je prevzel župnijo Traoni pri Sondriu in kasneje župnijo Pianello Lario.

Kreposti: Bil je mož z izrednim čutom za potrebe in stiske »malega« človeka: mladino, zapuščene, ostarele, bolne in kakorkoli drugače prizadete. Bil je res človek srčne dobrote, predan delu v ljubezni do ubogih. Hkrati pa je bil človek globokega molitvenega življenja.

Upodobitve: Obstajajo njegove fotografije oz. upodobitve, na katerih je običajno naslikan kot belolas duhovnik v zrelih letih, prijaznega videza, obdan z otroki oz. pomoči potrebnimi.

Beatifikacija: Za blaženega ga razglasil papež Pavel VI. v Rimu, 25. oktobra 1964, papež Benedikt XVI. pa je 1. julija 2010 potrdil odlok o čudežu, ki ga pripisujejo blaženemu Alojziju.

Goduje: 24. oktobra.

Misel: »Nikoli ne delajmo iz cerkve čakalnice, dvorišča, avtoceste ali javnega trga.«
»Človek čuti v sebi potrebo po dobrem življenju, a je še bolj kot to potrebno dobro umiranje. Dobra smrt je čez vse, zlasti v današnjem času, ko ljudje mislijo samo na stvari in uživanje tu na zemlji, zavračajo pa misel na večnost.«

Splet: www.luigiguanella.com; www.servantsofcharity. org; www.guanelliani.org
Nazaj na vrh