Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tiša beav

Objava: 17. 09. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Tiša beav

Ab je ime petega meseca starega hebrejskega lunarnega koledarja. Leto se je v bibličnih časih začenjalo spomladi, ko so obhajali pesah (veliko noč). Ab je mesec, ko je umrl Mojzesov brat Aron, ustanovitelj duhovništva.

Ab je ime petega meseca starega hebrejskega lunarnega koledarja. Leto se je v bibličnih časih začenjalo spomladi, ko so obhajali pesah (veliko noč). Ab je mesec, ko je umrl Mojzesov brat Aron, ustanovitelj duhovništva. Četrta Mojzesova knjiga pravi: Tedaj je šel duhovnik Aron po GOSPODOVEM ukazu na goro Hor in je tam umrl v štiridesetem letu po izhodu Izraelovih sinov iz egiptovske dežele, v petem mesecu, prvi dan meseca (4 Mz 33,38).

Letos se je ab v precejšnji meri pokrival z našim avgustom. Tiša beav je hebrejski izraz, ki označuje deveti dan meseca aba. Ta dan se verni Judje postijo v spomin na dvakratno porušenje jeruzalemskega templja. Salomonov tempelj so zrušili Babilonci leta 587 pr. Kr., Herodovega pa Rimljani leta 70 po Kr.

Tisočletnemu obrednemu postu in joku zaradi porušenih templjev se je letos pridružil še jok druge vrste. Tiša beav je letos padel na 14. avgust. Le dan zatem sta namreč izraelska vojska in policija začeli prisilno izseljevati judovsk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh