Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Cerkvi sem postulator

Objava: 20. 09. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

V Cerkvi sem postulator

Z veseljem tudi sprejemam pisma, v katerih ljudje iz vse Slovenije, zamejstva in zdomstva poročajo o uslišanih prošnjah.

dr. Ivan Merlak

Lahko rečemo, da je to v Cerkvi na Slovenskem skoraj nov poklic. Zakaj? Postulator ima svojo vlogo v postopkih za beatifikacijo oziroma kanonizacijo svetnikov. Prva slovenska svetnica naj bi bila sv. Ema, toda ta je živela že pred skoraj tisoč leti. Potem dolga stoletja nimamo razglašenih svetnikov ali blaženih. Šele v 20. stoletju smo Slovenci skušali tudi na tem področju stopiti v korak z drugimi evropskimi krščanskimi narodi. Prvi imeni na tem seznamu sta bila škofa Friderik Baraga in Anton Martin Slomšek. Ta je bil 19. septembra 1999 v Mariboru že razglašen za blaženega.

Ko je istega leta ljubljanski nadškof dr. Franc Rode začel uradni postopek, da bi bil ljubljanski nadškof Anton Vovk razglašen za blaženega, me je imenoval za postulatorja, to pomeni za nekakšnega voditelja postopka. Po cerkvenih določilih mora biti postulator »vešč v teologiji, cerkvenem pravu, zgodovini in poznati prakso dela pri Kongregaciji za zadeve svetnikov v Rimu«. Zato...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh