Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistija gradi Cerkev

Igor Luzar
Za vas piše:
Igor Luzar
Objava: 08. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Evharistija gradi Cerkev

Kako umesten je stavek Evharistija ustvarja Cerkev, Cerkev pa raste iz evharistije, ki ga je izrekel eden največjih teologov prejšnjega stoletja kardinal Henri de Lubac, lahko doživljamo ob začetku rednega zasedanja škofovske sinode v Rimu.

Kako umesten je stavek Evharistija ustvarja Cerkev, Cerkev pa raste iz evharistije, ki ga je izrekel eden največjih teologov prejšnjega stoletja kardinal Henri de Lubac, lahko doživljamo ob začetku rednega zasedanja škofovske sinode v Rimu. Skoraj 260 sinodalnih očetov – škofov z vsega sveta – se bo pod vodstvom papeža Benedikta XVI. dobre tri tedne v senci kupole sv. Petra znova poglabljalo v skrivnost evharistije. Zakaj znova? V nekem akademskem pogovoru ob začetku sinode se je postavilo vprašanje, kaj lahko novega povemo in »odkrijemo«, kar zadeva evharistijo. Ali niso o njej že skoraj vsega povedali Avguštin pa Tomaž Akvinski in drugi cerkveni očetje v stoletjih pred nami? Končno doktrinalno piko na i o evharistiji je v soočenju z reformacijskimi idejami dal tridentinski koncil.

Odgovor na smisel sinode o evharistiji nam ponuja kar njen glavni poročevalec, beneški patriarh kardinal Angelo Scola, ko pravi, »da novo ni neznano, temveč gre za stalno obnavljanje in rodovit...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh