Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prezimovanje

Za vas piše:
Ruth Podgornik Reš
Objava: 12. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Prezimovanje

Tu je čas, ko se moramo odločiti, katerim rastlinam, ki so nas razveseljevale dobrega pol leta, bomo podaljšali življenje s prezimovanjem.

Če le imamo svetel kotiček v sobi, na stopnišču, v kleti ali v hlevu, se bomo z okrasnimi rastlinami, občutljivejšimi za mraz, ukvarjali tudi pozimi.

Rastline, ki jim ne priskrbimo najboljših možnosti za prezimovanje, hitro odgovorijo z rumenenjem listov in odpadanjem cvetov in popkov. Kmalu dobijo kaj klavrno podobo. Zato vso zimo srbimo za rastlinsko higieno in sproti odstranjujemo odmrle dele, da preprečimo pojav sive plesni. Temu se v vlažnem in hladnem prezimovališču ne moremo izogniti, zato rastline poškropimo s fungicidom. Med prezimovanjem ne smemo pozabiti na škodljivce, ki ne počivajo tako kot rastline. Pozorni moramo biti zlasti na rastlinjakovo ščitasto uš in proti pomladi še na uši.

Pri prezimovanju moramo upoštevati različne toplotne zahteve posameznih rastlin. Portulak, sanvitalija in torenija zahtevajo svetlo in toplo prezimovališče, ogreto na 12 do 18 0C, novogvinejska vodenka pa celo na 18 do 20 0C, kjer lahko cveti vso zimo. Asteriskusu, bakop...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh