Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jegličeva šifra

Janez Gril
Za vas piše:
Janez Gril
Objava: 19. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Jegličeva šifra

Kot so v življenju posameznega človeka prelomni trenutki, so tudi v življenju naroda izjemni dogodki, ki odločilno vplivajo na prihodnost generacij.

Kot so v življenju posameznega človeka prelomni trenutki, so tudi v življenju naroda izjemni dogodki, ki odločilno vplivajo na prihodnost generacij. Na videz nepomembne in komaj opazne pobude ali dejanja se izkažejo za usodno pomembne in daljnosežne odločitve. Ob praznovanju 100. obletnice ustanovitve Zavoda sv. Stanislava in prve slovenske gimnazije konec minulega tedna – poročilo lahko preberete v današnji Družini, človek nehote pomisli na to zgodovinsko izkušnjo. In občuduje modrost tistih, ki so ga zasnovali in pred petnajstimi leti obnovili. Tudi v tem primeru velja stara modrost, ki pravi, da iz drobnega semena lahko zraste veliko drevo!

Le nekaj let po nastopu službe ljubljanskega škofa je Anton Bonaventura Jeglič sprejel osebno odločitev, da bo ustanovil prvo slovensko gimnazijo in za njeno nemoteno delovanje sezidal potrebne prostore. Leta 1901 je blagoslovil temeljni kamen, štiri leta pozneje, jeseni 1905, so v gimnazijo vstopili prvi dijaki. Bogato študijsko delo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh