Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek Ksaverjevega leta

Objava: 10. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Začetek Ksaverjevega leta

V soboto, 3. decembra, smo obhajali god zavetnika katoliških misijonov (razglasil ga je papež Pij XI. leta 1927), Indije in Daljnega vzhoda (leta 1748) sv. Frančiška Ksaverja.

Prihodnje leto se bomo spominjali 500. obletnice njegovega rojstva (7. aprila 1506). Pred tem jubilejem so jezuitski red, katerega član je bil sv. Frančišek Ksaver, Apostolski sedež in azijske vzhodne Cerkve, ki so nastale iz portugalskega misijona, prav za svetnikov god začele praznovati jubilejno spominsko leto; spominu na velikega misijonarja pa bodo pridružili tudi obletna spomina na druga dva velika jezuita: redovnega ustanovitelja sv. Ignacija Lojolskega (450. obletnica smrti) in bl. Petra Fabra (500. obletnica rojstva). Jubilejno leto v spomin sv. Frančiška Ksaverja je 3. decembra na gradu Ksaver v Španiji, svetnikovem rojstnem kraju, odprl jezuitski general Peter-Hans Kolvenbach.

Slovesnosti se je udeležil tudi provincial slovenskih jezuitov p. Janez Poljanšek. V jezuitskem kolegiju Cernache pri Coimbri na Portugalskem so istega dne praznovali z mednarodnim mladinskim festivalom v spomin sv. Frančišku Ksaverju. Tega svetnika so se tudi spomnili na tradicionalnem b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh