Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alkohol (2)

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 17. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Alkohol (2)

Pitje alkohola je treba odločno odsvetovati otrokom in mladini, odraslim pri duševnih in nekaterih telesnih boleznih (npr. pri epilepsiji, depresiji, stanju po poškodbi glave, pri neurejenem visokem krvnem tlaku, jetrni okvari, jemanju nekaterih zdravil …), ljudem, ki upravljajo stroje in prevozna sredstva ali delajo z nevarnimi snovmi, pa tudi nosečnicam in ženskam, ki nameravajo zanositi, ter doječim materam.

Pri ljudeh, ki niso nikoli pili alkohola, niso potrebni posebni ukrepi v zvezi s pitjem. Nesmiselno bi bilo, da bi človek začel piti alkohol zaradi možnih ugodnih učinkov na srce. Če je sedanji abstinent prenehal piti zaradi težav, ki mu jih je povzročilo pitje alkohola v preteklosti, ga je treba odločno podpirati pri tej odločitvi.

Ljudje, ki preveč pijejo, radi rečejo, da sploh ne poskusijo alkohola. Če takega človeka vprašaš po vzroku, po navadi hitro doda, da ga kdaj pa kdaj že srkne, češ kdo pa nič ne pije.

Pri pivcih, ki pijejo manj tvegano, ni potrebno posebej ukrepati. Prav je, da človek ve, da pije manj tvegano in da ne bo imel težav, če ne bo presegel meje manj tveganega pitja.

Pri ljudeh, ki pijejo tvegano, je pogosto učinkovit že preprost nasvet s pojasnilom, da njihov način pitja povečuje tveganje za različne škodljive učinke alkohola. Pri tem je zelo redko uspešno moraliziranje, prepričevanje ali celo dobronamerno zastraševanje pivca. Včasih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh