Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Vsakemu posebej Bog srce oblikuje ...« psalmist

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 17. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

»Vsakemu posebej Bog srce oblikuje ...« psalmist

Ob visokem življenjskem jubileju je duhovnik, kulturni delavec, publicist, časnikar Dušan JAKOMIN iz Škednja konec oktobra 2005 prejel slovensko državno odlikovanje red za zasluge – pri »ohranjanju slovenske kulturne dediščine in širjenju kulture duha na Tržaškem«.
Enako odlikovanje je prejel tudi dr. Damjan Paulin za »prispevek pri utrjevanju slovenske nacionalne identitete na Goriškem«. Jakomin je preživljal mladost v najtemnejšem obdobju zgodovine primorskih Slovencev, odraščal je v času načrtnega preganjanja slovenskega človeka, njegovega jezika in kulture. V šoli ni nikoli slišal slovenske besede, pač pa je bil priča grobih napadov na materinščino, in ji ostal zvest.


Dolga desetletja trdega in vztrajnega dela – sedaj odlikovanje iz kabineta predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška. Vsaj ljudje v duhovniških vrstah si takih priznanj ne smejo želeti, vendar pa bi bilo slabo znamenje, če bi jih odklanjali. Presenečenje pa je bilo vendarle prijazno. Osemdesetletni Jakomin (rojen 11. januarja 1925 pri Sv. Antonu pri Kopru), ki je duhovnik od leta 1949, je še vedno živahen in ustvarjalen na mnogih področjih pastoralnega, kulturniškega, pisateljskega in časnikarskega dela med našimi rojaki na Tržaškem, kljub temu da...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh