Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krvavo nasilje v Španiji

Objava: 11. 03. 2006 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Krvavo nasilje v Španiji

V začetku leta 1936 je zavrelo v Španiji, ki se je po odstopu generala Miguela Prima de Rivere in odhodu kralja Alfonza XIII. že nekaj let pogrezala v čedalje hujšo krizo.

Še preden so se rane iz prve svetovne vojne do konca zacelile, so se nad Evropo znova začeli zbirati zlovešči oblaki. Razmere v številnih državah so se nevarno zaostrile, zapletalo se je v mednarodnih odnosih, na vsakem koraku je bilo čutiti naraščajoče sovraštvo. V začetku leta 1936 je zavrelo v Španiji, ki se je po odstopu generala Miguela Prima de Rivere in odhodu kralja Alfonza XIII. že nekaj let pogrezala v čedalje hujšo krizo. Potem ko je februarja na volitvah zmagala levičarska ljudska fronta, je deželo preplavil val nemirov, ki je nekaj mesecev pozneje prerasel v državljansko vojno, v kateri je umrlo na stotisoče ljudi.

Dramatične razmere v Španiji so močno odmevale tudi pri nas. Časnik Slovenec je denimo 13. marca 1936 o njih poročal takole: Krvava revolta je dosegla tudi Madrid. Snoči so izbruhnili neredi v predmestju Puente de Valleces, kjer so ljudske množice navalile na cerkve in zasebne hiše ter jih med divjim krikom razkopavale. Mnogo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh