Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pahomij

Objava: 24. 04. 2006 / 11:27
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pahomij

Pahomij, Paho

Pahomij je bil sin poganskih staršev v Zgornjem Egiptu. Rodil se je leta 287, ko tam krščanska vera še ni bila splošno znana. Svetnik se je z njo seznanil v hudi stiski. Dvajsetletnega so ga ujeli in silili v cesarsko vojsko. Da ne bi pobegnil, so ga z drugimi rekruti zaprli v ječo in ga pustili stradati, da bi ga omehčali. Na večer so mu neznanci prinašali hrano. Povedali so mu, da redno strežejo lačnim jetnikom, ker so kristjani in tako ravnajo »zaradi Boga, ki je v nebesih«. Njihova dobrota mu je vero prikupila. Prosil je krščanskega Boga, naj mu vrne prostost, pa bo vse svoje žive dni delal dobro ljudem kakor ti neznanci.

Ko je bil izpuščen iz taborišča, je poiskal zveze s kristjani in se dal krstiti. Po krstu je posnemal svoje nove prijatelje in stregel ljudem posebno ob nalezljivi bolezni. Ko pa je slišal, da nedaleč v puščavi živi puščavnik Palamon, izvrsten učitelj bogoljubnosti, se je odpravil k njemu. Palamon ga je naučil, naj nikoli ne zaupa sebi, temveč le Bogu, in po besedi apostola Pavla (Gal 2, 10), naj se spominja ubogih, takšnih, ki so lačni kruha, še bolj pa tistih, ki so lačni resnice in tavajo v različnih nravnih zablodah.

Po sedmih letih šolanja je Pahomij odšel precej daleč stran, da bi v puščavi molil. Zdelo se mu je, da je razločno slišal glas z neba: »Pahomij, vojskuj se sam! Tu se naseli, zakaj mnogo ljudi bo prišlo k tebi, da te posnemajo in postanejo menihi v korist svojih duš.« To se je zares zgodilo. Začeli so prihajati možje in ostali pri njem. Čeprav je bil neuk, je bil poln vednosti o Bogu. Postal je veliki mojster skupnega samostanskega življenja poleg eremitov (puščavnikov) je Cerkev po njem dobila že prve kojnobitske skupnosti.

Goduje 9. maja.

Nazaj na vrh