Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna obsodba komunističnih zločinov

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 11. 03. 2006 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Mednarodna obsodba komunističnih zločinov

Komunistične stranke so v nekaterih državah zakonite in dejavne, čeprav se v nekaterih primerih niso distancirale od zločinov, ki so jih v preteklosti zagrešili komunistični režimi.

»Kako je mogoče, da je nemški narod lahko obsodil zločinski nacizem, italijanski zločinski fašizem, medtem ko slovenski narod poveličuje zločinski komunistični teror, ki po svojih dejanjih prav nič ne zaostaja za nacističnim in fašističnim, žal ga v nekaterih primerih po svojem obsegu celo presega?« je ob robu pogovora o izvajanju zakona o popravi krivic še dejal naš sogovornik Janez Lampret.

Če to vprašanje pri nas bolj ali manj ostaja brez odgovora, pa so stvari vendarle drugačne na evropski ravni, o čemer priča resolucija parlamentarne skupščine Sveta Evrope o »nujnosti mednarodne obsodbe zločinov totalitarnih komunističnih režimov« (resolucija 1481/2006), sprejeta 25. januarja letos. Resolucija sicer ni dobila dvotretjinske parlamentarne potrditve – skupina iz komunističnih strank ji je namreč, pričakovano, ostro nasprotovala, prav tako del socialistov –, kar bi ji dajalo bolj zavezujočo težo, a vendarle pospremljena z večinsko podporo v evropski in slovenski prostor p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh