Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avtoritativno in permisivno starševstvo

Christian Gostečnik
Za vas piše:
Christian Gostečnik
Objava: 22. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2006 / 11:48

Avtoritativno in permisivno starševstvo

Zapoved Spoštuj očeta in mater še vedno velja in lahko rečemo, da je bolj potrebna kot kdajkoli prej, saj živimo v času, ko je spoštovanje zašlo v krizo.


Zapoved Spoštuj očeta in mater še vedno velja in lahko rečemo, da je bolj potrebna kot kdajkoli prej, saj živimo v času, ko je spoštovanje zašlo v krizo. Na novo je namreč treba ovrednotiti te najpomembnejše in najsvetejše odnose. Danes govorimo o starševstvu, ki ni več utemeljeno zgolj na avtoriteti ter pozneje na zahtevi, da je treba otroku vse omogočiti, ampak predvsem na odgovornosti. Odgovorno starševstvo je v tem smislu za starše in za otroka veliko težji zalogaj kot avtoritativno in tako imenovano permisivno starševstvo.

V času, ko se je dobesedno lomilo avtoritativno starševstvo, pri katerem je šlo za popolno »podložništvo« otroka do staršev, se je pojavila nova oblika starševstva. To je bilo starševstvo, ki naj bi otroku omogočilo največje možno ugodje ali, kot rečeno, tako imenovano permisivno starševstvo. To je pomenilo, da so si starši nadvse prizadevali, da bi skoraj v vsem ustregli svojim otrokom....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh