Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobri in slabi holesterol

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 29. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2006 / 11:56

Dobri in slabi holesterol

Telesna dejavnost je zelo dobra za zdravo srce. Znižuje krvni tlak, zmanjšuje tveganje za pojav srčnih bolezni in znižuje raven LDL holesterola (slabega holesterola) v krvi, ki maši žile in s tem povzroča srčni infarkt ali možgansko kap.

Telesna dejavnost je zelo dobra za zdravo srce. Znižuje krvni tlak, zmanjšuje tveganje za pojav srčnih bolezni in znižuje raven LDL holesterola (slabega holesterola) v krvi, ki maši žile in s tem povzroča srčni infarkt ali možgansko kap. Hkrati redna telesna dejavnost zvišuje raven HDL holesterola (dobrega holesterola) v krvi, kar zmanjšuje tveganje za pojav srčnožilnih bolezni.

LDL holesterol oziroma lipoprotein nizke gostote vsebuje velik delež holesterola in drugih maščob. Ko ti delci krožijo po krvi, neprestano iščejo, kam bi odložili svoj tovor holesterola. Kadar je v krvi veliko teh delcev, se lahko zgodi, da začnejo odlagati holesterol in maščobe v stene in na stene žil. Te se seveda začnejo ožati. HDL holesterol po drugi strani vsebuje malo holesterola in drugih maščob in ko HDL delci krožijo po telesu, iščejo, kje bi naložili tovor holesterola in ga odpeljali v jetra, kjer se bo predelal. Visoka koncentracija HDL v krvi je zato dobrodejna, ker lahko zmanjša maščobn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh