Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zemlja Marije Byrd

Objava: 29. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2006 / 12:02

Zemlja Marije Byrd

Če pogledamo zemljevid Antarktike, našo pozornost pritegnejo nenavadna imena tamkajšnjih prostranstev: Zemlja kraljice Maud, Zemlja Marije Byrd, Grahamova zemlja ...

Če pogledamo zemljevid Antarktike, našo pozornost pritegnejo nenavadna imena tamkajšnjih prostranstev: Zemlja kraljice Maud, Zemlja Marije Byrd, Grahamova zemlja ... Zemljo kraljice Maud, ki leži na severu Antarktike, je leta 1930 odkrila norveška odprava in jo poimenovala po norveški kraljici Maud (1869–1938). Zemlja Marije Byrd leži na jugozahodnem koncu celine.

Odkril jo je ameriški polarni raziskovalec Richard Evelyn Byrd, ki je leta 1929 preletel južni tečaj, in jo poimenoval po svoji ženi. Wilkesova zemlja na jugovzhodu Antarktike se imenuje po ameriškem pomorščaku Charlesu Wilkesu, ki jo je odkril leta 1840. Viktorijino zemljo je leto pozneje odkril britanski polarni raziskovalec James Clark Ross in jo poimenoval po britanski kraljici Viktoriji. Grahamovo zemljo na severozahodu celine pa je leta 1831 odkril britanski pomorščak John Biscoe in ji dal ime po načelniku admiralitete Jamesu Grahamu.

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh