Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pekoče koprive v kuhinji

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 29. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2006 / 11:48

Pekoče koprive v kuhinji

Koprive skoraj izključno pripravljam podobno kot špinačo, za prilogo k ribam ali dušenemu mesu.

Kopriva je poleg regrata naša najbolj znana in uporabna vrsta divje zelenjave. Ne boste verjeli, spoštovani bralci, včasih so jo celo gojili! Sodi med najbolj zdravo divjo zelenjavo. Kopriva velja med zdravilnimi rastlinami za najboljše čistilo za kri. Vsebuje lahko do desetkrat več vitamina C kot jabolka in do trikrat več kot limone. Zaradi visoke vsebnosti kalija in flavonoidov čaj iz listov koprive povečuje izločanje vode iz telesa. Čaj pomaga pri revmatskih obolenjih, vnetju sklepov, pri bolezni sečil, pri srčnem popuščanju (vodenici). Zaradi vitaminov C in K ustavlja notranje krvavitve. Rahlo tudi zniža krvni sladkor.

Po pekoče koprive vam ne bo treba daleč. Le z rokavicami in škarjami ali nožem se opremite. V kuhinji uporabimo mlade rastline ali liste starejših rastlin. Nabiramo jih od marca do junija. Lahko jih blanširamo in zamrznemo. Če jih bomo sušili za čajne mešanice, za sušenje izberemo senčno mesto ali sušimo v sušilniku.

Koprive skoraj izključno pri...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh