Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogodba med BiH in Vatikanom

Objava: 29. 04. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2010 / 08:11

Pogodba med BiH in Vatikanom

Republika Bosna in Hercegovina in Sveti sedež sta sklenila medsebojno pogodbo. Podpisala sta jo hrvaški predstavnik v bosenski vladi Ivo Miro Jović in apostolski nuncij v BiH Alessandro D’Errico.

Republika Bosna in Hercegovina in Sveti sedež sta sklenila medsebojno pogodbo. Podpisala sta jo hrvaški predstavnik v bosenski vladi Ivo Miro Jović in apostolski nuncij v BiH Alessandro D’Errico. Dokument med drugim govori o nedotakljivosti bogoslužnih prostorov, vračanju po letu 1945 zaseženega cerkvenega premoženja, o pravici katoliške Cerkve do lastnih izobraževalnih ustanov, vsebuje pa tudi določila o katoliškem verskem pouku na javnih šolah.

»Pogodba je za Bosno pomembna, ker govori o pravici do verske svobode,« je po podpisu izjavil Jović. Bosna si želi verske strpnosti ter zagotoviti pravice vsem državljanom. Od štirih milijonov prebivalcev je danes več kot petnajst odstotkov katoličanov (pred vojno jih je bilo znatno več). Jović je še povedal, da so že podpisali podobne pogodbe z islamsko skupnostjo in srbsko pravoslavno Cerkvijo.

Apostolski nuncij D’Errico pa je izjavil, da so odnosi med Svetim sedežem in Sarajevom »zgledni«. Pogodba je priznanje katolišk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh