Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rabarbara – okusna hrana in zdravilo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 27. 05. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2006 / 09:58

Rabarbara – okusna hrana in zdravilo

Rabarbarin narastek.
Rabarbara izvira iz Azije. V naših krajih so zeleni, rdečkasto zeleni ali rdeči togi listni peclji te rastline iz družine dresnovk postali priljubljeni dokaj pozno. Vsako pomlad se navdušimo nad zgodnjim pridelkom te zelenjave. Veste, spoštovani bralci, da rabarbara sodi med najbolj zdravilne rastline, kar jih raste pri nas? Vsebuje veliko vitaminov A, B, C in folne kisline. Rabarbara vsebuje veliko kalcija, magnezija, mangana in kalija. Je najboljši vir vlaknin in s tem preprečuje zaprtost in lenost črevesja. Pazimo pa, da uživamo le stebla rabarbare, saj listi vsebujejo preveč oksalne kisline, ki topi kalcij v organizmu. Stebla rabarbare pobiramo le do konca junija. Če so mlada, jih ni treba lupiti, sicer jih olupimo z nožkom za lupljenje krompirja ali kar običajnim, saj se zunanja vlakna zlahka odstranjujejo. Proti koncu junija so stebla že precej lesnata, zato jih pred uporabo poskusimo. Kako se rabarbara znajde v kuhinji? V Ameriki se navdušujejo nad kombinacijo rabarba...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh