Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Verujem« pod kupolo Francoske akademije

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 01. 07. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2006 / 11:07

»Verujem« pod kupolo Francoske akademije

Francosko akademijo, vrhunski tempelj francoske kulture, je odveč predstavljati: v štirih stoletjih, odkar jo je ustanovil kardinal Richelieu, je obleklo njeno zeleno uniformo okrog 800 »nesmrtnikov«, cvet znanosti in umetnosti tega visoko nadarjenega naroda.
Francosko akademijo, vrhunski tempelj francoske kulture, je odveč predstavljati: v štirih stoletjih, odkar jo je ustanovil kardinal Richelieu, je obleklo njeno zeleno uniformo okrog 800 »nesmrtnikov«, cvet znanosti in umetnosti tega visoko nadarjenega naroda. Pod njeno kupolo se je slišalo že marsikaj žlahtnega, odkar se je vsak nastopajoči akademik predstavil s svojim govorom.

15. decembra 2005 je bil na vrsti ameriško-francoski znanstvenik René Girard, na njegov nastopni govor pa se je odzval drug akademik, Michel Serres, kakor izvemo iz 5/6 številke revije Tretji dan (a ki, kar je slovenska nerodnost, značilna tudi za druge revije, ne pove ne imena prevajalca ne za koga gre; namreč pri Girardu za znamenitega antropologa, pri Serresu pa za znanega filozofa, oba kristjana …). Serresov odgovor (»Človek: unikat, pokopan pod težo posnemanja«) ni tak, da bi ga priporočal vsakemu bralcu: Francozu ne zadostuje zmeraj navadna intelektualnost, ampak rad meri tudi v h...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh